Behoren bankkaarten binnenkort tot het verleden? “Betalen met je gezicht wordt de norm”

Het Amerikaanse creditcardbedrijf Mastercard lanceert nieuwe betaaltechnologie voor detailhandelaars. Zo zouden verkopers hun klanten nu biometrische betaalmethodes kunnen aanbieden, zoals gezichtsherkenning en het scannen van vingerafdrukken. Bij de kassa zullen gebruikers hun betaling kunnen verifiëren door, in plaats van hun kaart te swipen, hun gezicht of handpalm te laten zien. Dit zijn momenteel ongebruikelijke opties, maar zij worden de norm.

De betaalmethoden zoals wij die nu kennen en gebruiken, zijn voorbestemd om te evolueren of zelfs te verdwijnen. Een revolutie die al begonnen is met de opkomst van contactloze betaalmethoden, hetzij met bankkaarten zelf, maar ook met smartphones en connected apparaten, die met speciale technologie zijn uitgerust. Maar in de niet al te verre toekomst zal het mogelijk zijn om voor boodschappen te betalen met je gezicht of handen.

Mastercard heeft zopas een biometrisch betalingsprogramma gelanceerd. Gezichtsherkenning en digitale herkenning maken deel uit van de pilot. Klanten kunnen hun betaling verifiëren door gewoon naar een camera te staren of hun hand op een scanner te leggen, in plaats van hun bankkaart te nemen.

“Alle onderzoeken die wij hebben uitgevoerd, hebben ons verteld dat de consumenten dol zijn op biometrie”, zei Ajay Bhalla, hoofd beveiliging bij Mastercard, tegen CNBC. “Zij willen dat betalen in een winkel even gemakkelijk is als het openen van hun telefoon.”

Wereldwijde uitrol later dit jaar

Brazilië is het eerste land dat van de nieuwe betaalmethoden van MasterCard profiteert. Slechts vijf kruidenierswinkels in Sao Paulo zijn ermee uitgerust, maar het betaalsysteembedrijf is van plan zijn nieuwe aanbod later dit jaar wereldwijd uit te rollen, ook in Europa.

Om je voor het Mastercard-programma aan te melden, neem je een foto van je gezicht of scan je je vingerafdruk via een speciale app. Dat gebeurt ofwel op je smartphone, ofwel bij een betaalterminal. Je kunt dan een kredietkaart toevoegen, die aan je biometrische gegevens wordt gekoppeld.

“Wereldwijd is 74 procent van de consumenten voorstander van biometrische technologie en de markt voor contactloze biometrische technologie zal tegen 2026 naar schatting groeien tot 18,6 miljard″, claimt Mastercard.

Niet de eerste

Mastercard is niet de eerste die biometrische informatie wil gebruiken om betalingen te verifiëren. Verschillende bedrijven in China, maar ook Amazon in de VS, bieden dit soort betaling al aan in zijn individuele winkels.

Als het gebruik van deze technologie inderdaad de norm gaat worden, rijst de vraag: wat zal er gebeuren met de persoonlijke gegevens van de gebruikers? Mastercard van zijn kant verzekert dat alle door zijn klanten ingevoerde gegevens op die manier gecodeerd zijn dat hun privacy niet in het gedrang komt.

Wanneer je je inschrijft, wordt je gezichts- of vingerafdrukscan namelijk vervangen door een ’token’ – een willekeurige reeks alfanumerieke tekens – en vervolgens aan je betaalkaart gekoppeld.

Metaverse

De uitrol van een dergelijk systeem is niet zomaar. Mastercard hoopt namelijk dat het met zijn biometrische hulpmiddelen op een dag een betalingsinfrastructuur voor de digitale wereld zal kunnen ontwikkelen, aldus Ajay Bhalla. “Waar wij naartoe werken is de metaverse”, zei hij.

(lb,kg)

Meer
Lees meer...