Barbra Streisand excuseert zich voor opmerkingen over Michael Jackson-slachtoffers, maar is haar reputatie daarmee gered?

Barbra Streisand excuseert zich voor opmerkingen over Michael Jackson-slachtoffers, maar is haar reputatie daarmee gered?

‘The Way We Were’-zangeres Barbra Streisand ligt onder vuur na berispende opmerkingen aan het adres van de twee mannen die in de documentaire ‘Leaving Neverland’ zeggen dat ze seksueel misbruikt werden door Michael Jackson. De 76-jarige zangeres biedt nu excuses aan, maar of Hollywood het haar zal vergeven, is nog maar zeer de vraag.

Barbra Streisand ligt hevig onder vuur na haar uitspraken over de mannen die in de documentaire Leaving Neverland vertelden hoe ze als kind door Michael Jackson werden misbruikt. Streisand zei in de Britse krant The Times dat ze de slachtoffers geloofde, “maar dat ze er niet van zijn doodgegaan”. Ze benadrukte ook dat beide misbruikte mannen ondertussen getrouwd zijn en kinderen hebben en dat veel kinderen “heel blij waren om daar (bij Michael Jackson, red.) te zijn”.

“Zijn seksuele noden waren zijn seksuele noden”

“Ik voel me slecht voor de kinderen, maar ook voor hem”, zei ze nog. “Ik leg de schuld bij de ouders die hun kinderen toelieten om bij hem te slapen. Zijn (Michael Jacksons, red.) seksuele noden waren zijn seksuele noden. Dat heeft te maken met zijn kindertijd en zijn DNA.” Het is een publiek geheim dat Michael Jackson als kind zelf verbaal en fysiek mishandeld werd. Telkens wanneer Streisand Jackson ontmoette, vond ze hem “erg lief en kinderlijk”.

Wade Robson en James Safechuck zeiden in de documentaire dat ze vanaf zeven jaar seksueel benaderd werden door Michael Jackson en dat ze als volwassenen problemen hebben met depressies, zelfvertrouwen en relaties met familieleden.

Regisseur verbijsterd

Leaving Neverland-regisseur Dan Reed sprak over de uitspraken van Streisand op Twitter: “Heeft ze dat echt gezegd? Wordt pedofilie getolereerd in sommige onderdelen van de entertainmentindustrie?”

Excuses van Streisand

Streisand heeft ondertussen haar excuses aangeboden op haar website: “Het spijt me diep dat ik pijn en onbegrip veroorzaakt heb door mijn woorden niet voorzichtig genoeg te kiezen over Michael Jackson en zijn slachtoffers. Het was niet mijn bedoeling om het trauma te minimaliseren dat deze jongens ervaren hebben. Zoals alle slachtoffers van seksueel misbruik, zullen ze dit voor de rest van hun levens met zich meedragen. Ik heb veel spijt en ik hoop dat James en Wade beseffen dat ik hen echt respecteer en bewonder omdat ze de waarheid verteld hebben.”

De Facebookpost van Streisand:

Deuk in imago

Barbra Streisand draait al sinds de jaren 60 mee in de entertainmentindustrie en ze is nog steeds een bezige bij. Zo bracht ze vorige jaar nog haar 36ste plaat ‘Walls’ uit en was ze in 2012 nog te zien in de film The Guilt Trip van regisseur Anne Fletcher. Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat de carrière van Streisand definitief voorbij is na deze ongelukkige uitspraken. Het feit dat ze zich na een paar dagen excuseert, heelt al heel wat wonden.

Toch ziet het er, gezien het uiterst gevoelig klimaat dat er tegenwoordig in Hollywood heerst, niet naar uit dat Streisand meteen een grote rol zal kunnen strikken in de spotlight, zowel op muzikaal als op acteervlak. Wellicht vergeeft de publieke opinie haar deze misstap binnen geruime tijd.

Impact van Leaving Neverland

Michael Jackson stierf in 2009 op 51-jarige leeftijd. Leaving Neverland heeft een enorme impact. Zo weigeren heel wat radiozenders om voortaan nog liedjes van de zanger te draaien. Ook de producers van The Simpsons hebben besloten om hun aflevering over Michael Jackson niet meer uit te zenden. De erfgenamen van Michael Jackson klagen de zender HBO, die de documentaire uitzond, trouwens aan.

Maar ook tijdens het leven van Jackson deden er al geruchten de ronde dat de zanger zich aan kinderen zou vergrijpen. In 2005 kwam het tot een rechtszaak. Jackson werd vrijgesproken van de aanklacht dat hij een tiener gemolesteerd zou hebben.

Gesponsorde artikelen