Bart De Pauw riskeert twee jaar cel: doorverwijzing naar correctionele rechtbank

De zaak rond televisiemaker Bart De Pauw wordt doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Dat heeft de raadkamer beslist. De Pauw wordt onder meer aangeklaagd voor stalking en elektronische overlast. De vrouwen die hem aanklagen, zullen hun anonimiteit verliezen omdat het tot een proces komt. De Pauw weigerde ook bemiddeling in de zaak. Een kamer met drie rechters zal zich nu over het dossier buigen. Hij kan twee jaar cel krijgen.

Bart de Pauw was volgens de kranten van De Persgroep niet persoonlijk aanwezig bij de uitspraak van de raadkamer. Justitie raadde hem dat af “in het kader van de coronamaatregelen”. De zitting was niet openbaar en De Pauw en zijn entourage willen enkel praten op het proces. Dat zal ten vroegste begin 2021 plaatsvinden, meer dan drie jaar nadat De Pauw abrupt ontslagen werd bij de VRT.

In 2017 werd de televisiemaker door verschillende actrices en (ex-)medewerksters beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De Pauw kwam toen zelf met het nieuws naar buiten met een video. Hij benadrukte toen dat het niet ging om fysieke aanrandingen, maar om sms’en met “flirterige” toon. Het parket van Mechelen startte hierna een onderzoek wegens belaging en elektronische overlast.

Twee jaar cel

Terwijl het onderzoek liep, stelden meerdere actrices en voormalige medewerkers van De Pauw zich burgerlijke partij. Op basis van een dossier van zo’n 4.000 pagina’s besloot het parket van Mechelen om hem voor de rechtbank te brengen.

Bemiddeling afgewezen

VRT

Het had echter niet tot een proces moeten komen. Zo lag er in augustus een aanbod tot bemiddeling op tafel. Dat meldt Het Nieuwsblad. Dat was op initiatief van de advocates van een “tiental” slachtoffers, onder wie enkele actrices. De Pauw zou publiekelijk zijn foute gedrag moeten erkennen, zou gemaakte kosten (zoals een psycholoog) moeten vergoeden en zou zo waarschijnlijk een strafproces vermijden. Hij zou nog steeds schuldig kunnen bevonden worden door de rechtbank, maar zou wel een blanco strafblad behouden.

Pikante sms’en voorgelezen in rechtszaal

De Pauw ging echter niet in op het aanbod. Hij verkiest een rechtszaak. De “pikante sms’en” die hij naar verschillende vrouwen stuurde, zullen tijdens het proces voorgelezen worden. De tv-maker heeft zijn onschuld trouwens altijd volgehouden. “We zijn er klaar voor”, zei De Pauw vlak nadat het onderzoek afgerond was. “Voor het eerst zal ik context kunnen geven bij al die aantijgingen.”

“Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen als zou blijken dat ik ergens in de fout ben gegaan, maar ik zal mij tot het uiterste verweren waar er gelogen is of waar ik ten onrechte in een slecht daglicht ben gesteld. Anoniem kan veel verteld worden, maar straks zullen al die burgerlijke partijen hun aantijgingen persoonlijk moeten komen uitleggen.”

Meer
Lees meer...