Left Right
scrollTop top

Bart De Wever haalt fel uit naar De Afspraak: “De bewuste framing is gewoon om te kotsen”


Bart De Wever haalt fel uit naar De Afspraak: “De bewuste framing is gewoon om te kotsen”

“Hoe kan je nu toch zo dom/onbekwaam/degoutant/laaghartig zijn?” Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever via mail gestuurd naar de hoofdredactie en CEO van de VRT én aan presentator Bart Schols naar aanleiding van de aflevering van ‘De Afspraak’ gisterenavond. Daar werden beelden over een cursus ‘hoe omgaan met vrouw’ gemonteerd naast de beelden van N-VA’er Pol Van Den Driessche die missen rondleidt in het parlement. Pijnlijk! 

“Zou Pol Van Den Driessche zich ook hebben ingeschreven voor die cursus ‘omgaan met vrouwen’?” Die tweet van ene Youssef Kobo werd gisterenavond in het VRT-programma De Afspraak getoond net na het nieuws dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) cursussen ‘omgaan met vrouwen’ wil organiseren in de asielcentra.

De Afspraak liet nadien beelden zien van N-VA-senator en -communicatie-adviseur Pol Van Den Driessche die de kandidates van Miss België rondleidde in het parlement. Nadien volgde een beeld van Vlaams Belanger Filip Dewinter die in het parlement vroeg om vrouwen pepperspray te geven.

De Afspraak

En daar kan N-VA-voorzitter Bart De Wever absoluut niet om lachen. Hij stuurde een boze mail, die Humo lekte, naar de top van de VRT en Bart Schols, de presentator van De Afspraak, om zijn ongenoegen te uiten. “Ik reageer zelden of nooit op redactionele keuzes, maar in deze kan ik het niet laten: de bewuste framing is gewoon om te kotsen? Hoe kan je nu toch zo dom/onbekwaam/degoutant/laaghartig zijn? Vul zelf maar in wat past. Op De Afspraak hoeft u mij alleszins niet meteen te verwachten”, staat er te lezen in de mail.

Framing

Pol Van Den Driessche kwam enkele jaren geleden in opspraak toen twee van zijn oud-medewerksters hem beschuldigden van seksuele intimidatie. Ook Van Den Driessche kon uiteraard niet lachen met de montage van de beelden in De Afspraak en stuurde zelf ook een mail naar de VRT. “Deze montage is een schrijnend voorbeeld van framing. Hoewel, eigenlijk is het een directe aanval op mijn persoon. Want u laat uitschijnen dat ook ik mij schuldig maakte aan ernstige misdrijven”, staat te lezen in die mail, die Humo kon inkijken.

“Als je je rechtstreeks aangesproken voelt, mag je toch je mening geven?”, reageert N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann op de gelekte mails. “Het heeft absoluut niets te maken met politieke inmenging. Bovendien hebben wij niets publiek gezegd en hebben wij gewoon een mail gestuurd naar de redactie zelf”, zegt hij aan newsmonkey. Dat die mails gelekt zijn, betreurt hij wel. “We wilden het niet publiek uiten, maar gewoon onze mening uiten aan de redactie. Dat die mails gelekt zijn, is vooral een probleem van de VRT”, zegt hij nog.

Remember Younes?

Het is niet de eerste keer dat De Afspraak onder vuur ligt. Het interview met ex-Syriëstrijder Younes Delefortrie zorgde voor serieus wat ophef. Dat interview was volgens critici, waaronder ook Het Journaal-hoofdredacteur Björn Soenens, niet kritisch genoeg. Het filmpje werd zelfs offline gehaald door de hele heisa. De redactie zelf kwam toen ook in opstand en sprak een motie van wantrouwen uit.

Bekijk hier zelf het fragment


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  132.924.873
 • Aantal
  doden
  2.885.082
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  922.487
 • Aantal
  doden
  23.428