Bart De Wever met sterk staaltje directe communicatie: “Wij hebben het beste met u voor”

Bart De Wever met sterk staaltje directe communicatie: “Wij hebben het beste met u voor”

Zopas lanceerde Bart De Wever via zijn Twitter-account een filmpje gericht aan de Franstalige kiezers. Daarin vraagt hij hen “het voordeel van de twijfel”, want “ik heb het beste met u voor”. Of de boodschap bij de Franstaligen terechtkomt, is voor de N-VA-voorzitter van weinig belang. Het effect in Vlaanderen primeert.

Bart De Wever activeert zijn slapende Twitter-account, die vanmorgen aangekleed werd met foto’s en het partijlogo. Meteen leerden we ook dat de account zal beheerd worden door de partij, niet door hemzelf. En direct sprong het aantal volgers ook naar 21.300. 

Maar De Wever gebruikt zijn account nu om een filmpje te lanceren, waarin hij zich richt tot de Franstaligen. Het is een straf staaltje politieke communicatie, want hoewel de boodschap van de ‘Président de la N-VA’ volledig in het Frans is, is het toch ook communicatie voor de eigen achtertuin.

Waar is Elio?

De Wever stuurt al dagen aan op een rechtstreeks debat met premier Elio Di Rupo (PS). Maar in plaats van een ‘Waar is Elio’-actie te lanceren, zet hij nu Twitter en YouTube in als wapens. In een netjes opgenomen filmpje lanceert hij een Franstalige oproep:

“Ik begrijp dat u zich ongerust maakt over de plannen van mijn partij. Bovendien weigert Elio Di Rupo elk debat met mij. Hij deinst er niet voor terug me persoonlijk aan te vallen, zonder me de kans te laten te antwoorden”, zegt De Wever. “We hebben het beste voor met u”, verzekert hij de Franstaligen. “We willen het echt niet moeilijke maken, maar net dat we er allemaal op vooruit gaan.” Tot zover de positieve boodschap.

Frontale aanval op de PS-staat

Want dan gaat het natuurlijk naar de kern van de huidige N-VA-kiescampagne: de frontale aanval op wat ze de ‘PS-staat’ noemen. “De recepten van de PS hebben uw leven niet veranderd. Overal waar de PS het sterkst staat, is de armoede het grootst en de werkloosheid het hoogst. 38 procent van u kan geen onverwachte uitgave van 1.000 euro doen. 1 op de 4 Waalse kinderen groeit op in armoede. In Brussel is dat zelfs 1 op 3. Ik vind dat bijzonder erg. Maar de cijfers liegen niet. Het PS-model is nefast voor uw welvaart. Daarom wil ik een alternatief bieden”, zegt De Wever. 

Het is onwaarschijnlijk dat De Wever echt hoopt om zo de PS te verzwakken in Wallonië, maar prettig is het alvast niet voor Di Rupo en co. En tegelijk steekt De Wever wel zijn hand uit naar de andere kant: “Ik vertel aan u hetzelfde verhaal als wat ik aan de Vlamingen vertel. Ik ben eerlijk tegenover u. Ik leg mijn kaarten open en bloot op tafel. Ik verwacht niet dat u mij na dit filmpje graag gaat zien. Ik vraag enkel aan u om de N-VA een kans te geven. En aan uw verkozenen vraag ik de keuze van de Vlaamse kiezer te respecteren”, zegt De Wever.

Hij sluit presidentieel af, in het Frans klinkt het zelfs nog mooier dan het Nederlands: “Al wat ik vraag, al wat ik hoop, is het voordeel van de twijfel.” Vervolgens komt de slogan van N-VA, vertaald in het Frans, op het scherm. 

PS reageert meteen

Hiermee scoort De Wever dubbel: zowel het beeld van de uitgestoken hand, als de aanval op de PS-staat blijft hangen. Bij de PS reageerde Paul Magnette meteen, zowaar met een Latijns citaat: “Vulpem pilum mutare, non mores.” De vos verliest zijn haren, maar niet zijn streken, is dat. Ook Elio Di Rupo zelf tweette al: een kat in het nauw maakt rare sprongen…

Kijk hier naar het filmpje zelf:

Gesponsorde artikelen