Bart De Wever (N-VA) dreigt met vertrek uit regering als Theo Francken ontslag moet nemen

Bart De Wever (N-VA) dreigt met vertrek uit regering als Theo Francken ontslag moet nemen

Als de regeringspartijen het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vragen, stapt de N-VA uit de regering. Dat heeft partijvoorzitter Bart De Wever vandaag gezegd aan VTM Nieuws. Francken ligt onder vuur voor het terugsturen van Soedanese vluchtelingen.

Theo Francken (N-VA) krijgt al enkele weken kritiek omdat hij Soedanese vluchtelingen liet terugsturen naar hun land waar ze zouden gefolterd zijn. Die gedwongen repatriëren waren voordien al erg omstreden omdat België Soedanese autoriteiten de toestemming gaf om illegalen te identificeren in het Maximilaanpark in Brussel.

De oppositie vond het niet kunnen dat ons land samenwerkte met een corrupt land zoals Soedan. Momenteel worden er geen Soedanese vluchtelingen meer teruggestuurd.

Kritiek van meerderheidspartijen

Sinds de berichten over de folteringen is er ook van de meerderheidspartijen kritiek op het beleid van Francken. “Hij moet voor zichzelf uitmaken of hij nog kan functioneren of niet”, zei Wouter Beke (CD&V) vorige week. en vandaag had ook Gwendolyn Rutten (Open Vld) kritiek op de staatssecretaris.

Steun binnen eigen partij

Van zijn eigen partij verloor Francken echter nooit de steun en nu heeft ook N-VA-voorzitter Bart De Wever zich nogmaals uitgesproken voor zijn partijgenoot. “Ik twijfel niet aan Theo Francken. Vandaag niet, morgen niet en ook overmorgen niet”, zei hij tegen VTM.

“Als men aan Theo Francken vraagt om ontslag te nemen, dan zal de N-VA zich terugtrekken uit de regering. Daarover wil ik heel duidelijk zijn. Ik sta achter Theo en ik ga hem niet laten vallen. In geen enkel geval”, ging De Wever verder.

“In de rug geschoten”

De voorzitter van de N-VA had ook nog kritiek voor de coalitiepartners. “Als je gewoon je job doet en in de rug geschoten wordt door je eigen meerderheid, zonder dat duidelijk is of je een fout hebt gemaakt, dat kan niet. Het is genoeg geweest”, was hij duidelijk.

“Als ze écht een probleem hebben, dan kunnen ze mij bellen. Maar als het alleen is om een opinie in de media te uiten, dan boeit het mij niet meer”, besluit De Wever bij VTM Nieuws.

Gesponsorde artikelen