Bart De Wever (N-VA) kaatst de bal keihard terug: “Ik heb van Groen geen enkele les in deontologie te ontvangen”

Het zit er keihard tegen tussen N-VA en Groen. N-VA-voorzitter Bart De Wever is namelijk niet te spreken over de uitlatingen van oppositiepartij Groen. Die beschuldigen N-VA van politieke benoemingen, maar dat is volgens De Wever volledig onterecht “Zo bruin hebben wij het nooit gebakken, en dat gaan wij ook nooit doen”, reageert De Wever fel.

Exact een jaar na de verkiezingen stelt Groen de balans op. Ze maakten een lijstje op van 10 verkiezingsbeloftes die regeringspartijen N-VA, CD&V en Open Vld gemaakt hebben en niet nageleefd hebben. Dat hebben ze vandaag voorgesteld op een persconferentie op de Grote Markt in Antwerpen. Volgens Groen beloofde N-VA vorig jaar om te stoppen met de politieke benoemingen, maar hebben hun daar niet aan gehouden. “N-VA benoemt cruciale posities bij openbare diensten”, klinkt het bij Groen.

Les deontologie van Groen

Dat is niet in goede aarde gevallen bij N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever. Die kaatst de bal keihard terug: “Meyrem Almaci (Groen) zou beter de hand eens in eigen boezem steken, vooraleer met het vingertje anderen aan te wijzen.” Hij verwijst naar Brussel, waar Groen tot de vorige verkiezingen nog in de regering zat. “Bruno De Lille (Groen) probeerde zijn kabinetschef Patrick Balcaen te benoemen als directeur bij Mobiel Brussel en Frederic Fontaine, de kabinetschef van minister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) directeur van Leefmilieu Brussel.” Dat De Wever de uitlatingen van Groen dus ongepast vindt, is zacht uitgedrukt. “Ik heb van Groen geen enkele les in deontologie te ontvangen”, reageert hij.

De N-VA-voorzitter gaat zelfs nog een stap verder. Hij legt uit dat politieke benoemingen voor N-VA compleet not done zijn. “Wij weigeren ambtenaren, managers of CEO’s te benoemen omdat ze de juiste partijkaart hebben. Zij moeten aangeworven worden op verdienste en na een objectieve selectie.”

“De Wever is het noorden kwijt”

Brussels parlementslid Bruno De Lille reageert zelf op de beschuldigingen. “Bart De Wever is duidelijk het Noorden kwijt door zijn eigen benoemingscarrousel. Het tegendeel is namelijk waar”, laat hij weten in een persbericht. Hij legt uit dat er in 2009, toen Groen in de Brusselse regering terecht kwam, er meteen werk is gemaakt van een nieuwe objectieve en meer transparante aanwervingsprocedure voor de topmanagers in het openbaar ambt. “Bart De Wever beseft dat hij de politieke benoemingen door de N-VA inderdaad niet kan uitgelegd krijgen en dus schiet hij op de pianist”, voegt De Lille daar nog aan toe.

Ook Groen-voorzitter Meyrem Almaci is niet te spreken over de beschuldigingen van De Wever. “Blijkbaar mag de waarheid niet gezegd worden”, zegt ze via haar Twitter-account. “En dan rest enkel pure intimidatie en klinkklare onzin. Veelzeggend en ondermaats.”

Groen gaat zelfs nog verder. Hun woordvoerder Jonas Dutortoir heeft een lijstje gepost op zijn Twitter-account met benoemingen van N-VA’ers. Een ding is zeker: dit vuurtje is nog lang niet geblust.

Meer
Lees meer...