Bart Tommelein (Open Vld) keihard: “Facebook misbruikt gegevens, dat deden ze in nazi-Duitsland ook”

Tijdens de eerste uitzending van Het Kibbelkabinet deed staatssecretaris  voor Bestrijding van de Sociale Fraude, Privacy en Noordzee Bart Tommelein een opmerkelijke uitspraak: “Wat Facebook doet, gegevens misbruiken, dat deden ze in nazi-Duitsland ook en doen ze in andere totalitaire regimes nog altijd.” 

Een straffe uitspraak, die Bart Tommelein onmiddellijk zelf toelichtte: “Een bedrijf dat op die manier gegevens verzamelt, heeft op een gegeven moment zeer veel macht. Als je als wetgever en als overheid niet zorgt dat je zo’n sociaal mediabedrijf in de hand houdt, dan gaan ze dingen doen met de gegevens die niet toegelaten zijn.”

Hij toonde vechtlust toen VRT-journaliste Linda De Win zich afvroeg of dat niet al gebeurde. “Maar dat betekent toch niet dat je je erbij moet neerleggen. Ik leg me er alvast niet bij neer!”

De dwerg versus de reus

De staatssecretaris voert een strijd tegen Facebook, of liever voor de bescherming van de privacy. “De strijd van de dwerg tegen de reus”, zo noemde VRT-journalist Ivan De Vadder het. Maar het blijkt dat wij kleine Belgen niet zo onbelangrijk zijn: ja, ze nemen de telefoon op in Amerika als Tommelein belt en ondertussen hebben verschillende Europese collega’s zich geschaard achter zijn voorstel voor een Europese privacywaakhond.

“Ze (Facebook, nvdr) kijken met argwaan naar een land dat een staatssecretaris voor de privacy heeft. Iets waarvan iedereen zei: Waar gaat dat nu over, en waarvan men nu na alle afluisterschandalen vaststelt: ‘Verdorie, het is nodig.'”

Privacy is vrijheid

“Voor mij is privacy een essentieel onderdeel voor het hebben van vrijheid en voor het behoud van democratische rechten. Facebook moet zich dan ook houden aan de regels die in de Belgische en de Europese wetgeving staan.”

Wat dat concreet betekent? “Dat Facebook nu flirt met die wetten. Dat Facebook er af en toe over gaat, en dat zal ook blijken uit het rapport van de Privacycommissie. Ze tasten de grenzen af van wat kan en niet kan. Voor mij is het duidelijk: je verzamelt gegevens met een doel en je gebruikt die gegevens met kennis en medeweten van de mensen die de gegevens hebben gedeeld. Als je dat niet doet, ben je aan het flirten met de grenzen van de privacy.”

Nog hardnekkiger tegen sociale fraude

De echte dada van Bart Tommelein is sociale fraude. “Ik ben nog hardnekkiger in de strijd tegen sociale fraude dan die tegen Facebook”, maakt hij zich sterk. Dat de vakbonden die strijd niet zouden steunen, naar aanleiding van de heisa rond de werklozen die terug zouden worden gecontroleerd, veegt hij van tafel: “Ze steunen de strijd tegen de sociale fraude wél, maar ze vragen ook om een strijd tegen fiscale fraude, waar ik het ook mee eens ben.” Niet de bevoegdheid van Tommelein, maar hij werkt wel nauw samen met Elke Sleurs (N-VA) zodat ook die fiscale fraude bestrijd kan worden.

“Sociale fraude is vaak de oorzaak van fiscale fraude. Neem bijvoorbeeld zwartwerk. Ik ga op het terrein en ik hoor dat omwille van een gebrek aan flexibiliteit en een transparant en betaalbaar systeem, mensen zich gedwongen voelen over te schakelen op zwartwerk. Omdat niemand overuren wil presteren als ze er niets aan overhouden en dat teveel geld kost. Mensen eisen in het zwart betaald te worden.”

“De atol wordt geen tweede Oosterweel”

Ook zijn laatste bevoegdheid, Noordzee, vindt hij echt uitdagend. “We zitten met blue growth, waarbij de milieubescherming van de Noordzee gecombineerd wordt met de economische groei.”

Van het energie-atol in de Noordzee, waar energie van windmolenparken in gestockeerd kan worden, is hij geen onvoorwaardelijke fan. “Ik vind dat het de moeite waard is om te bekijken, maar onder een aantal voorwaarden.”

“Eerst en vooral ga ik geen atol voor de kust leggen omwille van het prestige. Ik vind dat er eerst moet uitgemaakt worden of de opslagcapaciteit die we nodig hebben in ons land, dit noodzakelijk maakt. Tweede vereiste is dat het rendabel moet zijn. Noch de overheid en noch de consument moet daar de rekening voor betalen. Het moet onderzocht worden of de prijs van de elektriciteit niet zal stijgen door zo’n project, ik vind dat essentieel. Want de overheid zal dit, in tegenstelling tot de windmolenprojecten, niet subsidiëren. En ten derde mogen er geen negatieve milieu-effecten zijn. Als de atol slecht is voor het milieu, dan komt het er niet.”

Basisinkomen

Bij de uitsmijtertjes kwam een vraag over het basisinkomen, iets dat regelmatig terug opduikt maar waarvan Bart Tommelein geen fan is. “Dat is niets doen en toch een inkomen krijgen? Ik vind dat het verschil tussen werken en niet-werken mag blijven bestaan.”

Wat hebben we nog geleerd?

– Bart Tommelein zit goed in zijn vel.

-. Hij is een familiemens. Zijn vader stemt voor hem, ondanks zijn Vlaams-nationalistische achtergrond en van zijn kinderen ‘weet hij vrijwel zeker van wel’.

– De bevoegdheid voor de staatssecretaris van de Noordzee begint aan de laagwaterlijn.

– Hij eet graag vis, duurzame vis uit de Noordzee, zoals hondhaai, rode poon en steenbolk. “Onbekende vissoorten die ongelofelijk lekker zijn.”

Meer
Lees meer...