Left Right
scrollTop top

Bart Tommelein speelt hoog spel in Oostende: Open Vld moet straks op zoek naar nieuwe Vlaamse vice-ministerpresident


Bart Tommelein speelt hoog spel in Oostende: Open Vld moet straks op zoek naar nieuwe Vlaamse vice-ministerpresident

In Oostende won Bart Tommelein (Open Vld) na een erg presidentiële campagne de verkiezingen glansrijk. Hij en niet Johan Vande Lanotte (sp.a) mag burgemeester worden, vindt eigenlijk iedereen behalve sp.a zelf. Zowel CD&V als N-VA, maar ook Groen spraken hun steun al uit voor Tommelein. Alleen, Groen wil niet in coalitie met de N-VA. Een monstercoalitie met vier is nochtans nodig om Vande Lanotte definitief buiten te zetten.

Het is nog even complex in Oostende. Want Bart Tommelein behaalde er 6.000 voorkeurstemmen, en Johan Vande Lanotte strandde op 5.000. Maar de socialisten van die laatste, die opkwamen onder de vlag van ‘stadslijst’ haalden wel twee zetels meer, 11 in totaal. Beiden eisen de sjerp.

Om aan een meerderheid te raken heb je er 21 nodig in Oostende. Het landschap is behoorlijk versnipperd. Er zijn sowieso drie partijen nodig om zo’n meerderheid te bereiken.

En bovendien regent het veto’s. Daarbij valt één zaak op: Johan Vande Lanotte moet het de afgelopen jaren wel zeer bont gemaakt hebben met z’n coalitiepartners én politieke tegenstanders in Oostende. Want werkelijk niemand wil de voormalige sp.a-minister het burgemeesterschap nog gunnen.

Enkel Groen, dat een overwinning boekte, wil nog in coalitie met de sp.a, een zogenaamde paars-groene constructie. Maar ook in die constellatie wil kopman Wouter De Vriendt de sjerp aan Tommelein gunnen, ondanks het minder aantal zetels van Tommelein.

Tommelein al in zee met CD&V (en met N-VA was het al beklonken)

Vande Lanotte staat dus moeilijk. Want Tommelein sprak als z’n njet uit: geen coalitie met de sp.a, “als we echt vernieuwing willen is dat niet geloofwaardig”. Bovendien zette de liberaal zich al vast met één andere partner: CD&V.

Op die manier hebben ze samen 12 zetels. De enige werkbare coalitie voor Tommelein is dus een monsterverbond met vier: ook N-VA én Groen erbij nemen. Dat is ook fors Tommelein z’n voorkeur: al voor de verkiezingen klonk hij zich vast aan de N-VA. Alleen is daar ook al een veto gezet: Groen weigert met de N-VA.

Vermoedelijk is dat laatste veto niet vol te houden, tenzij De Vriendt alsnog met de sp.a in zee gaat en de situatie dan volledig blokkeert. Het omgekeerde is logischer: eerst inhoudelijk onderhandelen en kijken of N-VA en Groen toch verzoenbaar zijn in een coalitieakkoord. Tommelein heeft dus nog wat diplomatiek werk.

Rutten op zoek naar vervanger?

De coalitieonderhandelingen hebben ook grote gevolgen voor de Vlaamse regering. Want Tommelein kan moeilijk keihard vechten voor de sjerp en die dan niet vanaf januari fulltime de job opnemen als burgemeester. In januari moet Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten dan een vervanging van formaat gaan doorvoeren: Tommelein is zonder twijfel de sterke man van de Vlaamse regering voor de liberalen.

Hij gaf Open Vld wat profiel in de ploeg van Geert Bourgeois (N-VA). Er zit niet meteen een grote voorraad vervangers klaar. Sven Gatz, die andere liberale minister in de Vlaamse regering, heeft allerminst een sterk imago.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.634.463
 • Aantal
  doden
  1.136.425
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588