Batman Arkham Origins Blackgate: een erg sfeervolle gemiste kans

Batman Arkham Origins Blackgate: een erg sfeervolle gemiste kans

Batman Arkham Origins Blackgate is een sympathiek spel voor de PS Vita en Nintendo 3DS. En met sympathiek bedoelen we dat het geen hoogvlieger is, maar toch genoeg goeie ideeën bevat om de aanschaf te overwegen. De grote troef van Blackgate is de donkere sfeer. Die is niet zo aanwezig als in de grote broers op de tv-consoles maar zeker genoeg om het spel meteen een eigen smoel te geven. Vooral de tekenfilmachtige stijl van de tussenfilmpjes is smaakvol.

2,5D

Batman Arkham Origins Blackgate is een zogenaamde 2,5D-platformgame, wat eigenlijk neerkomt op een 2D-spel waarin je soms ook naar voor of achter in het decor kunt. Met je fameuze batklauw kan je richels bereiken, waarna je sierlijk terug omlaag kan zweven dankzij je cape. En zoals in de consolegames beschik je over snufjes zoals een batarang of explosieve gel, en heeft het spel een detectivemodus, die je eenvoudig activeert met een druk op het aanraakscherm. Dankzij die vertrouwde dingen weet de game het gevoel van de consolegames toch enigszins te benaderen, hoewel je in de praktijk wel beperkt bent in je bewegingsvrijheid.

Gevangenis

De game speelt zich namelijk drie maanden na Batman Arkham Origins af in de Blackgate-gevangenis, waar een enorme opstand is uitgebroken die onze vleermuisman even moet gaan oplossen. Dat betekent ontmoetingen met bekende figuren als Joker, Penguin en Catwoman, inclusief de vocale wijsneuzerij die je daarbij mag verwachten. Het betekent spijtig genoeg ook kruipen door heel wat nauwe verluchtingsgangen.

Vechten

Het vechtsysteem is grotendeels gebaseerd op dat van de grote broers, met een ontwijkknop, een aanvalsknop en een ‘zwaai eens lekker met die cape in het gezicht van je tegenstander’-toets. En gelukkig kan je vanop een richel weer op iemands kop zweven, al moet je dan wel oppassen dat niet te veel tegenstanders met machinegeweren dat zien, wil je niet terug naar je laatste savepoint.

Onafgewerkt

Al bij al doet de game dus een verdienstelijke poging om de basiselementen en de sfeer van de bijzonder succesvolle consolegames naar de handhelds over te hevelen. Aan de andere kant voelt Blackgate soms onafgewerkt aan, en is het spel ook niet bugvrij. Zo bleef Batman al tijdens onze eerste speelsessie roerloos in de lucht hangen, waarna we moesten herstarten. De gevangenissetting beperkt zoals gezegd ook je bewegingsvrijheid, en het is door een onoverzichtelijke kaart niet altijd duidelijk waar je naartoe moet, zeker niet wanneer je je handheld even niet hebt aangeraakt. Daardoor voelt de game soms toch wat aan als een gemiste kans. Maar wel een sfeervolle.

Onze score: 6/10

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht;  5 – 6. oké; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top)

Gesponsorde artikelen