BBC-redactrice stopt na dertig jaar “Omdat ze mannen en vrouwen niet gelijk betalen”

BBC-redactrice stopt na dertig jaar “Omdat ze mannen en vrouwen niet gelijk betalen”

Carrie Gracie werkt na dertig jaar niet meer bij de BBC. De Britse coverde daar China, maar stapt nu op omdat er té veel vrouwen bij de Britse omroep niet naar behoren betaald worden. Dat zegt ze in een open brief, waarbij ze de BBC ook meteen beschuldigt van illegale praktijken. BBC deed naar eigen zeggen een onderzoek, maar ook dat klaagt Carrie Gracie aan. 

Gracie keek naar cijfers die de BBC zelf publiek maakte: twee derde van de grootverdieners, mensen die meer dan 150.000 pond per jaar verdienen, zijn volgens die lijst mannen. Naar aanleiding daarvan had ze met vrouwelijke en mannelijke collega’s “moeilijke gesprekken over onze lonen, waarbij we eerlijk spraken over wat we verdienden.” Gracie zegt dat “vrouwen in dezelfde positie minder verdienen dan mannen” en dat is “illegaal.”

Tweehonderd klachten

De BBC reageerde al dat “gelijke lonen belangrijk zijn. Een significant aantal organisaties hebben nu hun loonkloofcijfers gepubliceerd en die tonen dat wij het beter doen dan velen en de loonkloof bij ons sterk onder het gemiddelde zit.” Maar voor de journaliste zegt dat niet genoeg. “Zeker tweehonderd vrouwen hebben een klacht ingediend over hun lonen”, zegt ze in haar open brief bij Buzzfeed.

“Kunnen die allemaal ongelijk hebben? Ik vertrouw het management niet langer om die beslissing te maken”, voegde ze nog toe aan haar betoog. “Hoe kunnen ze dit oplossen? Door toe te geven dat er een probleem is, zich te verontschuldigen en een duidelijke, heldere, transparante loonstructuur op te zetten. Om verdere rechtszaken te vermijden, zou de BBC onmiddellijk onafhankelijke bemiddelaars op de klachten moeten zetten.”

Ik verwacht hetzelfde betaald te worden

Gracie, die na dertig jaar “ruim voldoende verdiende”, zou naar eigen zeggen “uiteindelijk wel terugkeren naar een redactie, waar ik verwacht om hetzelfde betaald te worden als de rest.”

Behoorlijk wat collega’s van bij BBC, steunen Carrie en zetten dat ook expliciet op Twitter. Ook BBCWomen, zo’n 130 vrouwelijke producers en nieuwsmakers, schaarden zich achter Gracie.

Gesponsorde artikelen