BBQ is niet voor veganisten? Probeer dan deze 14 recepten eens uit op de grillplaat

Als je Vegan bent, sta je waarschijnlijk niet te springen voor een barbecue, of voor de opmerkingen van je maten: “Wat, eet jij geen vlees? Dan kan je geen barbecue eten.” Toch: je kan je volledig volproppen met worstjes, brochettes en zelfs spareribs die 100 procent vegan zijn. Je kan er zelfs aan je vrienden geven en van een BBQ genieten met deze 14 recepten.

1. Een klassieker: seitan- of haverworst

Ze raden twee receptjes aan: ofwel seitanworst ofwel haverworst. Die eersten zijn heerlijk, maar iets moeilijker om te bereiden. Je hebt er kikkererwtenbloem, sesamolie, maltgist en diverse kruiden voor nodig. Het recept vind je hier.

Voor het andere receptje heb je havervlokken, beschuiten, water, paprika en kruiden nodig. Het is simpel en snel gereed. Hier vind je het recept. Kleine tip: bak ze eerst enkele minuutjes voor in de pan, anders blijven ze aan de grill van je barbecue kleven.

2. Hot & Spicy: linzen- of seitanmerguez

Hiervoor heb je het volgende nodig: linzen, venkelzaad, korianderzaad, tapioca, paprika en bietensap, tomatenconcentraat, harissa en wat kruiden. Het recept vind je hier. Als je niet van linzen houdt, kan je ook voor seitanmerguez gaan. Dat recept vind je hier.

3. Burger Style: steak van linzen, bieten en noten

Je hebt linzen, bieten, gedroogde tomaten, Braziliaanse noten, platte peterselie en enkele kruiden nodig. Het recept vind je hier. Een kleine tip: als je gedroogde linzen gebruikt, vergeet ze dan niet op voorhand voor 5 à 8 uur in koud water te laten rusten.

4. De granenversie: Haversteak

Benodigdheden: havervlokken, een wortel, een kleine courgette, maïs, een rode ui, sojacrème en enkele kruiden. Het recept vind je hier.

5. Op z’n Indisch: steak van linzen en curry

Het receptje staat op Instagram. Voor drie steaks heb je 80 gram linzen, 30 gram kastanjebloem, één eetlepel yoghurt op basis van soja-natuur en poedercurry nodig. Dat moet je allemaal mengen, je drukt ze plat en bakt ze langs beide kanten. Een trucje: je kan de steaks best even voorbakken in de pan, in kokosolie, voor je ze op de BBQ legt.

6. Eenvoudig: Groentenbrochette

Je hebt brochettestokjes, champignons, rode en gele paprika en kerstomaatjes nodig. Het is simpel en heerlijk. Je kan alles marineren met aromatische kruiden. Het recept vind je hier.

7. Een outstanding variant: groentenbrochette met mango en tofu

Je hebt: kerstomaatjes, mango versneden in blokjes, blokjes tofu en brochettestokjes. Er zijn twee varianten: natuur en gemarineerd met soja. Je laat daarvoor de groentjes en de tofu rusten in sojasaus, samen met sojazaden twee uur rusten in de koelkast.

8. Het vluggertje: gegrilde groentjes à la plancha

Een barbecuegrill kan ook als plancha gebruikt worden. Het recept is simpel: kies eerst je favoriete groentjes (courgette, tomaat, paprika, zoete aardappel of gewone aardappel) snij ze in fijne schijfjes in de lengte. Bevochtig ze, zodat ze niet aanbranden, leg beide kanten op de barbecue, totdat ze gegrild zijn. Je moet er dan nog een beetje olijfolie, grof zout, en kruiden naar keuze (oregano, tijm, …) bijdoen en klaar. Hier vind je een video die het allemaal nog eens uitlegt.

9. Met proteïnes: brochettes van sojafilet

Een heel simpel gerechtje: je hebt twee fijngesneden sojafilets nodig, brochettestokjes en een dikke ui. Je kan ook voor een versie met kippenvleugeltjes gaan met dit receptje.

10. A la spare-ribs: tempehribbetjes met esdoornsiroop

Je hebt 500 gram tempeh-natuur nodig, een ajuin, een dik teentje look, olijfolie, blonde rietsuiker, ciderazijn, ketchup, esdoornsiroop, veganistische worcestersaus, koriander, … Je vindt het volledige recept hier.

11. Ribbetjes op basis van seitan met teriyakisaus

Benodigdheden: seitan, kikkererwten, maltgist, sojasaus, teriyakisaus, … het hele recept dat bij de foto hoort vind je hier.

12. Tijdloos: geroosterde maïskolf met kruiden op een stokje

Er is niets eenvoudiger om te doen: je plaatst een maïskolf op een brochettestokje en je grilt dat. Je kruidt het op gevoel (met grof zout, paprika, sesamzaad, …). Het is bijna als popcorn, maar minder zoet.

13. Het bijgerechtje: geroosterd naanbrood

Je vindt hier een receptje voedingsbicarbonaat met haversiroop.

14. Het dessert: gegrilde ananas gemarineerd met esdoornsiroop

Het is superlekker, vol vitamientjes en goed voor de lijn. Je hebt enkel een ananas en esdoornsiroop nodig. Snij de ananas in reepjes en laat het een uurtje of twee rusten in de koelkast. En gril het dan op de barbecue op aluminiumfolie.

Smakelijk en vooral: geniet van de barbecue!

Meer
Lees meer...