Bedrijf van Trump wilde Putin een penthouse van 50 miljoen cadeau doen

Bedrijf van Trump wilde Putin een penthouse van 50 miljoen cadeau doen

De Trump Organization heeft in 2016 – toen Trump al presidentskandidaat was – voorgesteld om de Russische president Vladimir Putin een penthouse ter waarde van vijftig miljoen dollar te geven in de Trump Tower die Trump in Moskou wilde bouwen. Zo wilde Trump zeker zijn dat het project doorging en tegelijk ook de prijs van de appartementen in de Russische Trump Tower opdrijven.

Dat schrijft BuzzFeed op basis van gesprekken met Amerikaanse FBI-speurders en onroerendgoedmakelaar Felix Sater, die als adviseur bij het project betrokken was. Sater zou het plan bedacht hebben en Trumps oud-advocaat Michael Cohen zou het hebben besproken met een assistent van Dmitri Peskov, de woordvoerder van Putin. Volgens Sater zouden “alle oligarchen een moord plegen” voor een appartement in dezelfde toren als Putin, waardoor de waarde van het project zou verdubbelen.

Zowel Sater als Cohen waren nauw betrokken bij Donald Trump in die periode. De advocaat van Trump, Rudy Giuliani, ontkent tegenover CNN dat Trump betrokken was bij het plan om Putin een penthouse aan te bieden. “Het verhaal is gewoon een verhaal. De president heeft hier nog nooit van gehoord.”

Cohen en het onroerend goed-project dat uiteindelijk niet doorging, spelen een grote rol in het onderzoek dat speciaal aanklager Robert Mueller doet naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Cohen geeft toe dat hij loog

Cohen, oud-advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft voor de rechter in New York gisteren nog toegegeven te hebben gelogen tegen het Amerikaanse Congres. Cohen zegt een valse verklaring te hebben ingediend over het vastgoedproject van de Trump Organization in Moskou.

Dat zou zijn gebeurd toen de advocaat eind vorig jaar achter gesloten deuren werd gehoord door twee inlichtingencommissies, die de mogelijke Russische inmenging tijdens de verkiezingen van 2016 onderzochten.

Volgens Cohen diende de valse verklaring om de indruk te wekken dat het project in Moskou al was geëindigd voor de voorverkiezingen in de staat Iowa van start gingen. Cohen loog naar eigen zeggen omdat hij niet wilde afwijken van de politieke boodschap van de Trump-campagne en uit loyaliteit aan de toenmalige presidentskandidaat. Volgens deskundigen vormt de bekentenis mogelijk een ernstige bedreiging voor de Amerikaanse president.

Zes andere misdrijven

Cohen zou geen formele schikking over strafvermindering met speciaal aanklager Robert Mueller hebben getroffen. Wellicht hoopt hij daar wel mee te worden beloond voor zijn vrijwillige samenwerking in het onderzoek van Mueller.

De oud-advocaat van de president heeft eerder al zes andere misdrijven bekend. Het gaat om misdrijven met betrekking tot zijn advocatenpraktijk, waaronder belastingontduiking en bankfraude. Ook gaf hij twee misstappen toe met betrekking tot de regels rond campagnefinanciering en besloot hij samen te werken met het team van Mueller.

Cohen bracht meer dan zeventig uur in gesprek met de onderzoekers door. De onderzoekers spitsten zich volgens bronnen onder meer toe op contacten tussen medewerkers van Trump en Russen, de zakenbelangen van Trump in Rusland en mogelijke belemmering van het Ruslandonderzoek door de president.

Stormy

Cohen regelde ook zwijggeld voor twee vrouwen die beweren een seksuele relatie met Trump te hebben gehad. Hij noemde de naam van de Amerikaanse president niet, maar gaf toe de betalingen te hebben gedaan “in overleg met en in opdracht van een kandidaat voor een federaal ambt, met als doel het beïnvloeden van de verkiezingen”. Trump ontkent de affaires – met een Playboy-model en pornoster Stormy Daniels – en zegt pas maanden na de betalingen op de hoogte te zijn gebracht.

Volgens de geruchtenmolen in Washington zijn speciaal aanklager Mueller en zijn team begonnen met het opstellen van het eindrapport van het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse politiek. Het is nog niet bekend wanneer dat zal worden gepresenteerd aan het Congres.

Hysterisch

Trump lijkt zich ook pijnlijk bewust van het naderende rapport. Het is duidelijk dat dit tot grote onrust leidt bij de president, die in zijn tweets steeds hysterischer uithaalt naar de speciaal aanklager. Op Twitter stelde hij de legitimiteit van het Ruslandonderzoek deze week opnieuw ter discussie. Volgens hem geeft Mueller “getuigen op verdorven wijze opdracht om over de feiten te liegen”.

Eerder deze week werd bekend dat een schikking tussen Mueller en Trumps oud-campagneleider Paul Manafort is stukgelopen. Manafort, die zijn medewerking aan het Ruslandonderzoek heeft toegezegd, zou volgens aanklagers hebben gelogen tijdens verschillende verhoren. De advocaten van de oud-campagneleider ontkennen die aantijging.

Gesponsorde artikelen