Bedrijf Weinstein vraagt faillissement aan: niemand wil het kopen

Bedrijf Weinstein vraagt faillissement aan: niemand wil het kopen

Het bedrijf en de studio van de controversiële Amerikaanse filmproducer Harvey Weinstein vraagt faillissement aan. Zo zou The Weinstein Company er niet in geslaagd zijn om een koper te vinden. Het bedrijf kwam in financiële problemen nadat Weinstein door tientallen actrices van seksueel wangedrag beschuldigd werd.

Veel grote klanten van The Weinstein Company trokken zich terug naar aanleiding van het metoo-schandaal rond Harvey Weinstein. De bekende Amerikaanse filmproducer wou verkopen, maar een overname om het bedrijf onder een nieuwe naam een doorstart te laten maken, is mislukt. Dat meldt de Amerikaanse krant New York Times. “Een ordelijk faillissement is de enige optie om de overblijvende waarde van het bedrijf te maximaliseren”, klinkt het bij de raad van bestuur.

Investeerders haakten af

The Weinstein Company was de afgelopen weken in gesprek met investeerders Ron Burkle en Maria Contreras-Sweet. Volgens de medewerkers van Weinstein ligt het mislukken van de overnamegesprekken bij die laatste. Contreras-Sweet zou zich niet aan eerder gemaakte afspraken hebben gehouden en zou onvolledig ingevulde formulieren hebben aangeleverd.

De gesprekken zouden twee weken geleden op de klippen gelopen zijn nadat het parket van de staat New York had besloten om The Weinstein Company te vervolgen.

Verkrachting en aanranding

Belangrijke nuance: het gaat hier wellicht om een faillissement ‘Chapter 11’. Dat is niet het faillissement zoals wij dat in Europa kennen. ‘Chapter 11’ wil zeggen dat het bedrijf een reorganisatie ondergaat, terwijl het gewoon blijft doordraaien en tegen de schuldeisers beschermd wordt.

Vorig jaar werd Harvey Weinstein beschuldigd van onder andere verkrachting en aanranding. Zijn broer Bob en de rest van het bestuur stuurde hem in oktober de laan uit. The Weinstein Company heeft onder meer de film The King’s Speech en reeksen als Project Runway geproduceerd.

Gesponsorde artikelen