Left Right
scrollTop top

Bedrijfswagens worden fors duurder: alles wat je moet weten over deze nieuwe regeringsmaatregel


Bedrijfswagens worden fors duurder: alles wat je moet weten over deze nieuwe regeringsmaatregel

Bedrijfswagens worden fiscaal minder aftrekbaar en dus ook minder aantrekkelijk. Of nog: duurder voor jouw werkgever. Tot nu toe was een bedrijfswagen voor 75 procent aftrekbaar. Dat percentage zal dalen en wordt aangepast aan de CO2-uitstoot van het voertuig.

Bedrijven moet binnenkort meer betalen voor de wagens van hun personeel. Zo worden benzine- en dieselwagens voor bedrijven minder fiscaal aftrekbaar. Dat schrijven de kranten van het Mediahuis. De maatregel wordt ingevoerd in het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting. Die voerde de regering vorige week door.

Bedrijven zullen minder belastingen moeten betalen, máár om dat te kunnen financieren, schrapt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) een reeks fiscale voordelen voor ondernemingen. Tot nu toe was een bedrijfswagen voor 75 procent aftrekbaar. Dat percentage zal zeker lager liggen en wordt aangepast aan de CO2-uitstoot van het voertuig. Een wagen die bijvoorbeeld 110 gram CO2 uitstoot, zal nog voor 65 procent aftrekbaar zijn.

Maatregel kan doen twijfelen

Frank Van Gool van Renta, de Belgische Federatie van leasingwagens, geeft toe dat deze maatregel bedrijven kan doen twijfelen om in de toekomst nog te investeren in diesel- of benzinewagens, maar er is geen paniek: “Bedrijven gaan wel meer betalen, maar profiteren ook van de algemene verlaging van de vennootschapsbelasting.”

Touring denkt daarentegen dat de kans groot is dat ondernemingen de winst die ze maken door lagere belastingen voor andere zaken zullen gebruiken dan voor bedrijfswagens. Het kabinet-Van Overtveldt wijst erop dat het lagere fiscale voordeel tot een vergroening zal leiden. De regering verlaagt ook het fiscaal voordeel voor elektrische bedrijfswagens van 120 naar 100 procent.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443