Bedrijven achter Ecocheques schakelen dure advocaten in, die rapport schrijven dat “afschaffen niet kan”

Bedrijven achter Ecocheques schakelen dure advocaten in, die rapport schrijven dat “afschaffen niet kan”
RTBF

Nieuwste episode in de calvarietocht om ecocheques af te schaffen: de bedrijven die veel geld verdienen aan de cheques hebben advocatenkantoor Stibbe ingehuurd. Die komen nu met een duur rapport om aan te tonen “dat de ecocheques juridisch niet afgeschaft kunnen worden”. Of hoe hard er gevochten wordt om die nutteloze cheques, want die leveren veel winst op.

De lobbying, met alle mogelijke middelen, om toch maar de ecocheques te behouden, draait op volle toeren. In De Standaard krijgen vandaag de advocaten van de producenten van de ecocheques een stevig podium om uit te leggen “waarom de afschaffing van die cheques juridisch niet zou kunnen”.

De partijen in de meerderheid willen die ecocheques afschaffen. Vooral Open Vld en N-VA willen ze kwijt, zij duwden door en kregen ook MR en CD&V over de streep. Want het gaat over veel geld: 1,45 miljoen Belgen kreeg via z’n werkgever tot 250 euro per jaar via die cheques.

Maar de rompslomp is groot, de commissies hoog, en veel mensen vergeten vooral uiteindelijk die cheque uit te geven, zo’n half miljoen cheques werden niet gebruikt. Bovendien is er maar een minimale link met ‘groene’ producten: van gipsplaten tot biowijnen, over wasmachines tot elektronica. Alles kan en mag met ecocheques. Plus: voor de bedrijven die de cheques geven is de administratieve rompslomp niet te onderschatten.

Drie spelers verdelen de winst

Wie wint dan eigenlijk met die cheques? Wel drie bedrijven, Sodexo, Edenred en Monnize, verdienen er erg veel geld aan. Ze vechten op leven en dood om hun goudmijn te behouden, en zeker ook de maaltijdcheques af te schermen. Want als je ecocheques kan afschaffen, kan je evengoed het verouderde systeem van maaltijdcheques naar de schroothoop voeren: gewoon meer nettoloon voor iedereen zou veel simpeler zijn.

Maar de uitgevers doen er dus alles aan om hun handeltje te behouden. Het VBO wierp zich plots op als verdediger van de cheques, met een aantal van de pot gerukte argumenten. En nu zijn er dus een paar duur betaalde advocaten die het licht gezien hebben: “Juridisch is het afschaffen niet haalbaar”, is de ‘verrassende’ conclusie van advocatenkantoor Stibbe dat betaald wordt door de uitgevers.

Volgens hen zou de omvorming van de ecocheques tot een netto vergoeding “het concept ervan doen verwateren”. Als het een netto betaling wordt en dus eigenlijk gewoon loon, kan het geen ‘classificatie’ als ecovergoeding krijgen, is hun redenering. En dus kan het niet diezelfde fiscale vrijstellingen krijgen. Vraag is of dat ‘concept’ vandaag al niet totaal hol is natuurlijk.

De strijd gaat nu verder in het parlement, waar de commissie Sociale Zaken er zich opnieuw moet over buigen. Maar het is duidelijk: de uitgevers zijn niet bereid om hun goudmijn zonder slag of stoot op te geven.

Gesponsorde artikelen