Beelden van man die overlijdt bij politieoptreden in Charleroi zorgen voor shockgolf

In 2018 werd een Slovaakse man opgepakt in de luchthaven van Charleroi. Toen hij in de cel verbleef gedroeg hij zich onrustig. Daarom probeerden vijf agenten de man in bedwang te houden. Sommige agenten zaten minutenlang op de man die uiteindelijk overleed tijdens het incident.

Hoewel de feiten van meer dan twee jaar geleden dateren, zijn de beelden van het overlijden van de Slovaak Jozef Chovanec nu pas opgedoken. Hij overleed in de cel toen hij door vijf agenten in bedwang werd gehouden.

Vijf agenten

https://twitter.com/YourAnonOne/status/1296139946177236995?s=20

De beelden werden gemaakt in de nacht van 23 op 24 februari 2018. Chovanec werd opgepakt in de luchthaven van Charleroi omdat hij voor het opstappen voor problemen zorgde. Daarbij had hij een van de hostessen een duw gegeven. De man protesteerde tegen zijn arrestatie en werd overgebracht naar de cel.

In die cel begon de man zich vreemd te gedragen. Hij sloeg daarbij met zijn hoofd tegen de muur waardoor hij hevig begon te bloeden. Vijf agenten komen daarom de cel binnen om de man te proberen kalmeren. Hij krijgt daarbij een deken over zijn hoofd en één van de agenten zit 16 minuten lang op de man. In tussentijd zitten andere agenten mopjes te maken en doet een agente een Hitlergroet. De man krijgt ook een kalmeringsmiddel toegediend.

Enkele minuten later komen er ook ambulanciers de cel binnen die de man proberen te reanimeren, maar alle hulp komt te laat.

“Zoals George Floyd”

De beelden dateren van meer dan 2 jaar geleden, maar ze zijn jammer genoeg brandend actueel. Enkele maanden geleden overleed de zwarte Amerikaan George Floyd namelijk op bijna exact dezelfde manier. Een agent zat toen minutenlang op zijn nek waardoor zijn luchttoevoer werd afgesneden en de man uiteindelijk overleed.

Jozefs echtgenote Henrieta Chovancová vertelt aan Het Laatste Nieuws over de gelijkenissen. “Bij de video’s van de arrestatie van de Amerikaan George Floyd, dacht ik onmiddellijk: mijn man stierf op dezelfde manier.”

Proces loopt nog

We zijn ondertussen dus al enkele jaren verder, maar er is nog geen eindbeslissing in de zaak. Enkel de agente die een Hitlergroet bracht, mag nu geen operationele diensten mag doen en mag ook geen contact meer hebben met het publiek.

De andere agenten zijn dus nog steeds aan de slag. Normaal was het onderzoek naar de doodsoorzaak van de man op dit moment afgerond, maar door de coronacrisis liep het onderzoek vertraging op.

Meer
Lees meer...