Left Right
scrollTop top

Beenruimte vliegtuigzitjes krimpt steeds meer, maar rechter steekt daar stokje voor


Beenruimte vliegtuigzitjes krimpt steeds meer, maar rechter steekt daar stokje voor

‘De zaak van het ongelofelijke krimpende vliegtuigzitje’, zo noemt één van de rechters van de Amerikaanse rechtbank van hoger beroep de zaak. De federale rechtbank geeft activisten van Flyers Rights gelijk: die spanden een rechtszaak aan, omdat zitjes in economy echt wel te krap aan het worden zijn. De kans is groot dat de Amerikaanse overheid nu regels gaat opleggen.

De luchtvaart is een sector die erg gereguleerd is: niet onlogisch, er zijn heel veel veiligheidsregels voorzien om te zorgen dat alles correct verloopt. Maar voor de rechten van de consument is veel minder aandacht. Niemand regelt bijvoorbeeld vandaag de afmetingen van zitjes en vooral de beenruimte. Ook de Europese Commissie, die nochtans bekend staat graag overal regels voor op te leggen, doet dat niet.

Met de komst van low cost luchtvaartmaatschappijen is de druk nochtans groot: steeds meer passagiers in één toestel krijgen is de boodschap, om zo de kosten laag te houden. Dat is een trend die zowel in Europa als Amerika volop bezig is.

Nog maar 79 centimeter gemiddeld, en bij sommigen zelfs maar 71 centimeter

De actiegroep Flyers Rights gaat daar volop tegenin. Volgens hen zijn stoelen in vliegtuigen gemiddeld 8 procent gekrompen, tot nu nog 43 centimeter. En nog erger: de beenruimte ging van gemiddeld 89 centimeter naar amper 79 centimeter. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden zelfs naar 71 centimeter.

Ze willen dat de FAA, het orgaan die luchtvaart reguleert, in de VS ingrijpt. Maar die deden tot nu toe niets. En dus stapte Flyers Rights naar het Court of Appeals in Washington D.C. Die rechtbank van hoger beroep geeft hen nu gelijk. Eén rechter noemde het letterlijk “de zaak van het ongelofelijke krimpende vliegtuigzitje”. De kans is groot dat de FAA nu wel degelijk regels gaat opleggen.

De actiegroep argumenteerde ondermeer dat mensen steeds langer worden, maar ook dat er meer en meer Amerikanen kampen met obesitas, en dus breder zijn. Dat botst net met die vliegtuigzitjes die maar kleiner worden. Nu komt er dus waarschijnlijk een minimumafstand voor beenruimte en breedte van stoelen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.900.196
 • Aantal
  doden
  1.166.177
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899