Beetje gênant: socialistische regering Zweden voert grenscontroles weer in voor vluchtelingen

Beetje gênant: socialistische regering Zweden voert grenscontroles weer in voor vluchtelingen

Niemand in Europa heeft momenteel een antwoord op de constante stroom vluchtelingen die het continent overspoelt. De aanpak verscheurt de politieke families in de Europese politiek: terwijl de socialisten kritiek hebben op het ‘harde’ migratiebeleid van rechts, sluit de socialistische regering in Zweden de grenzen en bouwen de socialisten in Slovenië een muur. Of ook: Angela Merkel pleit voor een humane aanpak en de grenzen opengooien, en Victor Orban is haar tegenpool bij de christendemocraten keihard.

Vanmiddag om 12 uur gaat de grens tussen Zweden en Denemarken terug dicht. Je komt Zweden enkel terug binnen via grenscontroles. Dat is absoluut in strijd met de geest en afspraak van de Schengen-akkoorden, waarin Europa net z’n binnengrenscontroles afschafte.

Controle op de brug tussen Denemarken en Zweden

Maar de Zweedse regering, geleid door de socialist Stefan Löfven, ziet geen andere uitweg dan de controles weer invoeren, om zo greep te krijgen op de vluchtelingenstroom. Het was de Zweedse minister van Binnenlandse Zaken die dat op een persconferentie bekendgemaakt. De Zweedse regering beslist vandaag formeel. Bedoeling is dat de controles voor tien dagen gelden, daarna kunnen ze worden verlengd.

Het is vooral Denemarken dat slachtoffer gaat worden van die beslissing. Want via dat land komen de migranten richting Zweden. En dat gebeurt vrij massaal: sinds september kwamen er 80.000 asielzoekers binnen. De controleposten komen bij de bekende brug tussen Denemarken en Zweden en bij de veerboten in Skane. Grote vraag is wat Denemarken gaat doen. Want als de vluchtelingen Zweden niet meer binnen kunnen, blijven ze hangen in dat land.

Socialisten diep verdeeld, maar ook christendemocraten

Het dossier, waarbij de socialisten in Zweden dus eenzijdig de grens dichtgooien, toont eens te meer aan dat het asieldossier Europa diep verdeelt. Eerder voerden ook al Duitsland, Oostenrijk en Nederland opnieuw en tijdelijk controles in.

De socialistische familie in Europa worstelde eerder al met hun kompanen in Slowakije. Daar neemt de regering regelmatig erg stevige standpunten in over de asielzoekers. Zo verklaarde de regering dat ze enkel christelijke vluchtelingen wilde opnemen. In Slovenië is de socialistische regering ook bezig met de bouw van een muur, tot ergernis van de andere socialistische partijen in Europa.

Bij de christendemocraten zijn de spanningen erg vergelijkbaar. Angela Merkel heeft met haar houding erg veel applaus geoogst voor moed en leiderschap: eigenhandig besliste ze om Duitsland open te gooien en de vluchtelingen op te vangen. Maar zowel in haar eigen partij als Europees zijn er een pak christendemocraten die het absoluut oneens zijn met Merkel. Binnen de EVP, de Europese koepelpartij van CD&V, weegt de conservatieve vleugel door. En daar leeft veel begrip voor de harde aanpak van Victor Orban, de Hongaarse premier die ook lid is van de EVP.

Gesponsorde artikelen