Beke (CD&V) hint voorzichtig naar ontslag Francken: “Hij moet voor zichzelf uitmaken of hij nog kan functioneren”

Beke (CD&V) hint voorzichtig naar ontslag Francken: “Hij moet voor zichzelf uitmaken of hij nog kan functioneren”

CD&V-voorzitter Wouter Beke tilt zwaar aan de Soedan-rel van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Hij zegt niet expliciet dat Francken moet opstappen, maar “mensen moeten hun eigen conclusies trekken”.

Vorige week getuigde een in België opgepakte Soedanees over folteringen, die hij bij de aankomst in zijn thuisland moest ondergaan. De aanpak van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) kwam daardoor weer in opspraak en Francken besloot om alle repatriëringen naar Soedan op te schorten. Daarbij zei hij dat er “sowieso geen repatriëringen meer gepland waren”.

Die uitspraak was echter niet juist, want er stond wel degelijk een repatriëring gepland, die Francken had laten annuleren. Als verdediging zei Francken achteraf dat hij “de communicatielijn aanhield om geen aanzuigeffect te creëren”.

Beke: “Verklaringen Francken waren niet conform de waarheid”

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft Francken duidelijk nog niet vergeven. “Er zijn een aantal dingen gebeurd die toch zelden gezien zijn”, zei Beke in De Ochtend op Radio 1. “Wanneer verklaringen worden afgelegd in het parlement die niet conform de waarheid zijn, waarbij een aantal dingen worden verhuld, om dan te zeggen: ‘Het is een communicatielijn die wordt aangehouden’, is dat toch wel een probleem.”

Beke trekt parallel met Fortis-kwestie

Beke verwijst naar zijn partijgenoten Yves Leterme en Jo Vandeurzen die in 2008 ontslag namen omdat er over hun optreden in het Fortis-dossier twijfels waren. “Achteraf bleek dat ze alles correct gedaan hebben”, zegt Beke vandaag. “Maar je geloofwaardigheid is je belangrijkste goed. Als die wordt aangetast moet je daar als politicus conclusies aan verbinden. In het verleden hebben CD&V-ministers ontslag genomen toen de schijn ontstond dat ze gelogen hadden, ook al was dat niet zo.”

Toch wil Beke niet expliciet zeggen dat Francken ontslag moet nemen: “Ik zeg alleen maar dat mensen hun eigen conclusies moeten trekken en dat het een kwestie van persoonlijke deontologie is. Hij moet voor zichzelf uitmaken of hij nog kan functioneren of niet.”

Een diepgaande analyse over een eventueel ontslag van Francken lees je hier.

Gesponsorde artikelen