Beke schuift harde interne analyse van zich af: “Bedankt Hilde, niemand bellichaamde onze stijl beter’

Wouter Beke (CD&V)
CD&V-voorzitter Wouter Beke.

CD&V krijgt een oplawaai in deze verkiezingen, en tuimelt van de tweede plek, na Vlaams Belang. De christendemocraten halen een historisch slechte score. De partijtop zal zich stevig moeten bezinnen, voorzitter Wouter Beke (CD&V) wilde nog geen enkele conclusie trekken.

Een droevige zaal, een pijnlijke speech, een grapje dat verloren ging: “Bescheidenheid, voor een Limburger is dat niet zo moeilijk”, zo probeerde Wouter Beke (CD&V) nog, maar het viel op een koude steen. De CD&V-voorzitter had zonet gepleit voor “bescheidenheid”, maar wilde ook niet meteen toegeven dat het kalf verdronken was. “De uitslagen zijn nog niet volledig binnen”, zo herhaalde Beke. En ook: “We gaan morgen in alle rust op het partijbureau de analyse maken.”

Opvallend ook, Beke feliciteerde Crevits tot twee maal toe, wel héél expliciet. Crevits werd op het eind in de campagne volop uitgespeeld, maar dat pakte niet: “We hebben een positieve campagne gevoerd waar redelijkheid, fatsoen en respect centraal stonden. En niemand heeft die stijl beter bellichaamd dan Hilde Crevits.” De West-Vlaamse kreeg meteen ook bloemen, maar het geheel voelde toch bijzonder pijnlijk aan.

CD&V, decennialang de marktleider in Vlaanderen, is vandaag verschrompeld tot een partijtje van zo’n rond de 14 procent. Dat komt bijzonder hard aan, zeker omdat de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 nog een erg stevig resultaat neerzette met haar burgemeesters. Toen haalde de partij nog nipt geen 20 procent.

Dat was meteen het doel van CD&V-voorzitter Wouter Beke. Maar hij en z’n entourage halen dat resultaat in de verste verte niet. Het bittere verlies van de christendemocraten hadden weinigen intern zien komen, want op het einde van de campagne had de CD&V-top plots hoop gekregen. De peilingen zaten niet al te slecht, en er leek zoiets als een Hilde Crevits-effect te zijn.

De partij schoof haar naar voren als de ultieme kandidaat om een nieuwe Vlaamse regering te leiden. “Met Hilde”, werd een kreet voor CD&V, die voor een eerder korte campagne koos. Maar dat leverde weinig tot geen effect op. Crevits haalde in West-Vlaanderen geen al te best resultaat. En ook in andere provincies zien we hetzelfde verhaal: in Oost-Vlaanderen en Limburg tuimelt de partij naar de derde plaats. Enkel in Vlaams Brabant haalt CD&V nog een tweede plek na N-VA. “Het heeft geen zin om nog over het minister-presidentschap te spreken. Ik denk dat wij in alle bescheidenheid naar de toekomst moeten kijken”, zo reageerde Crevits zelf.

De partij moet zich nu opmaken voor een periode van bezinning. Want de derde plaats is bijzonder ver weg van het marktleiderschap dat ze ooit hadden. En het verlies aan Vlaams Belang hadden ze bij de christendemocraten absoluut niet zien komen. Morgen maken ze dus “in alle rust hun analyse”. Die belooft niet mals te zijn.

Gesponsorde artikelen