Bekende Kim Jong-un-imitator Vietnam uitgezet omdat de echte naar daar komt

Bekende Kim Jong-un-imitator Vietnam uitgezet omdat de echte naar daar komt

Een bekende Kim Jong-un-imitator moet Vietnam verlaten net nu de échte dictator naar dat land reist. Aanleiding is een top met Amerikaans president Donald Trump. Opvallend: de imitator van die laatste wordt het land niet uitgezet.

Howard X, de Australiër die wereldwijd bekend werd door zijn imitatie van Kim Jong-un, moet Vietnam verlaten. Als reden kreeg hij te horen dat zijn visum ongeldig is. Hij denkt zelf dat er vanuit Pyongyang druk uitgeoefend werd en dat het autoritaire regime geen gevoel voor humor heeft. “Ik denk dat de Koreanen boos waren”, zei hij op een persconferentie met de Canadese Trump-imitator Russell White. De twee reizen geregeld samen om Kim en Trump na te bootsen. “Die andere Kim vindt jou waarschijnlijk niet leuk”, zei ook White op de persconferentie.

De Trump-imitator mag in Vietnam blijven, maar het is hem verboden om nog op te treden. “Ik denk dat Donald Trump wel gevoel voor humor heeft”, stelt X. “Dat, of ze kunnen het vliegtuigticket naar Canada niet betalen.”

(Trump is nu ook uitgeroepen tot slechtste acteur.)

Kim Jong-un onderweg

Ondertussen is de echte Kim Jong-un met een gepantserde trein onderweg naar Vietnam. Hij zal woensdag en donderdag samenzitten met Trump om het over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma en de afbouw daarvan te hebben. Het wordt de tweede keer dat de staatshoofden elkaar in het echt spreken.

(Trump wil inzetten op (nog onbestaande) 6G-technologie en haalt uit naar China en Huawei.)

Niet eerste keer

Het eerste topoverleg tussen Trump en Kim ging door in Singapore. Toen werd X door de autoriteiten enkele uren ondervraagd over zijn bezigheden als dubbelganger van Kim Jong-un. Hij kreeg toen het verbod om zich verkleed te laten zien in de buurt van locaties waar de echte leiders elkaar zouden treffen. Maar de communistische regering van Vietnam gaat dus een hele stap verder.

“Ik denk dat satire een machtig wapen is tegen de dictatuur, dus misschien dat ze daarom bang zijn voor twee kerels die op de echte leiders lijken”, zegt X nog. “Het is toch niet mijn fout dat ik zo geboren ben?”

(De tiener in Trump-pet die Vietnamveteraan “treiterde” eist nu 250 miljoen schadevergoeding.)

Kapsel en gewicht

X wordt al sinds het aantreden van Kim Jong-un in 2011 geregeld uitgenodigd voor films, reclames en optredens. Tijdens de Olympische Spelen van vorig jaar in het Zuid-Koreaanse Gangneung veroorzaakte hij veel verwarring door zich te laten zien bij de Noord-Koreaanse cheerleaders.

X heeft ondertussen Vietnam verlaten, maar hij gaf wel nog advies aan de echte Kim: “Val eens wat af. Het lukt me niet zo zwaar te worden, het is ongezond voor je. En doe eens wat aan je kapsel, vreselijk.”

De Trump-imitator hoopt dan weer om in Hanoi de echte Trump te ontmoeten: “Ik ga me hier vermaken.”

(Zestien Amerikaanse staten spanden op Presidents Day een rechtszaak aan tegen Trump.)

Gesponsorde artikelen