Beleven of Niet-beleven?!

Beleven of Niet-beleven?!

Elke dag, elke situatie, elke minuut leef je in een nieuw moment, een volgend moment. 

Of je beleeft dit moment ten volle, je doorleeft het, voelt emotie en empathie, kortom je voelt aan lijf en ledematen wat de situatie met jou en mensen in je omgeving doet. Buikgevoel, voelen vanuit je premature eerste “ik”, observeren, bevragen, samen beleven, in goede en kwade minuten. Intensief bezig zijn met wat er in en om jou met anderen gebeurd. Of niet beleven, doorgaan, non-verbale signalen missen, niet stilstaan bij effecten die goede en kwade minuten op mensen hebben, interpretaties maken, ageren en vluchten.

Wat kies jij? Beleven of niet beleven? Stilstaan of maar blijven doorgaan? Tijd maken voor jezelf en anderen of doorgaan en je eigen “selfish way” volgen. Op naar de top? Dat is nog maar wàt de vraag. Wat zou het meest efficiënt zijn? Wat zou werken? Wat zou een mens deugd doen en voldoening schenken? Wat biedt het meeste perspectief en duidelijkheid voor jezelf, voor anderen in de toekomst?

We zijn vooral mens, niet voorgeprogrammeerd, wel geconditioneerd en toch ga ik ervan uit dat het een keuze is. Bewust of onbewust, beleven of niet beleven. Bewustwording is één, bewust deze keuze maken is twee. Maar wacht eens even …

Bestaat niet-beleven eigenlijk wel? Iemand die “lijkt” niet te beleven, beleeft ogenschijnlijk ook op een bepaalde manier! Ieder beleeft vanuit zijn eigen ik, referentiekader, à la minutegevoel. We beleven dan toch samen maar zo anders, zo verschillend.

Aan welke beleving hangt dan het zwaarste zakje? Welke beleving weegt het meeste door? Zoek je bondgenoten om je beleving te toetsen of poneer jij jouw beleving bij een vreemde? Iemand die dezelfde minuut niet mee-beleefd heeft?

Stel: dat niet beleven niet bestaat, dan bestaat on-beleven ook niet. Dat zou willen zeggen dat iedereen beleeft op zijn manier en “on-beleeft” niet bestaat? “On-beleeft” is dan slechts een interpretatie van wat de ander beleeft met zijn persoon, referentiekader, à la minutegevoel en competenties, op dat volgend moment, op dat nieuw moment, in die nieuwe minuut.

Beleefd of On-beleefd? That’s the question …

Gesponsorde artikelen