Belfius dreigt regering kater te bezorgen: N-VA en Open Vld dringen nog eens aan op beursgang voor de zomer

Belfius dreigt regering kater te bezorgen: N-VA en Open Vld dringen nog eens aan op beursgang voor de zomer

De CEO van Belfius, Marc Raisière, spreekt klare taal: een beursgang voor de zomer zit er niet meer in. Een voor de regering positief dossier, het succes van Belfius, dreigt nu een hele zure appel te worden. Want CD&V koppelt het dossier van Belfius aan dat van Arco, tot frustratie van N-VA en Open Vld die toch voor de zomer de bank naar de beurs willen brengen.

Het is de grote baas van Belfius, Marc Raisière, die de knuppel in het hoenderhok gooit. In een gesprek met De Tijd spreekt hij klare taal: vergeet het dat nog voor de zomer zijn bank op de Brusselse beurs noteert. “Voor de zomer zal het niet meer mogelijk zijn. Dat is niet alleen mijn persoonlijke mening, maar die van het hele directiecomité. Natuurlijk zullen er zakenbankiers zijn die zeggen dat het tegen eind juni wel nog kan. Maar wij zeggen dat het venster van juni gesloten is. We willen niet slecht voorbereid naar de beurs.”

De beursgang van Belfius had een ererondje voor de regering Michel moeten worden. Want het is een positief verhaal: een bank die van de ondergang gered is, levert nu geld op. En de beurs stond de afgelopen maanden erg hoog. Dus het perfecte moment om te cashen, en de staatsschuld een flink stuk af te bouwen.

Gekoppeld aan Arco

Alleen, het dossier zit politiek muurvast. Federale vicepremier Kris Peeters (CD&V) heeft z’n veto gesteld: Belfius kan maar naar de beurs als ook het dossier van Arco opgelost wordt. En die koppeling wil het Antwerpse kopstuk van CD&V niet lossen, tot grote frustratie van z’n Vlaamse coalitiepartners N-VA en Open Vld. In regeringskringen is te horen “dat het onbegrijpelijk is dat we zo onze eigen ruiten ingooien”. Al weken ligt het dossier klaar om knopen door te hakken. Opvallend was dat, terwijl de regering wel het Energieplan besliste, en ook de discussie over de zware beroepen in het pensioendossier eindelijk afsloot, er over Belfius geen beslissing viel.

De CEO van Belfius, Raisière, is het nu beu, en trekt zelf de stekker. Want hij vroeg al een tijd geleden duidelijkheid om de beursgang goed voor te bereiden. “En kijk, we zijn al een maand later. Het wordt redelijkerwijze onhaalbaar”, zegt Raisière. Het is vooral belangrijk omdat de timing na de zomer iedereen zenuwachtig maakt. Ten eerste zijn er dan gemeenteraadsverkiezingen, dat maakt het politiek klimaat minder stabiel. En ook: een handelsoorlog wereldwijd zet druk op de beurzen, die de afgelopen dagen serieus daalden.

Druk op Kris Peeters

Zowel Open Vld als N-VA zetten nu openlijk druk op Peeters. Op Radio 1 haalden parlementsleden Luk Van Biesen (Open Vld) en Johan Klaps (N-VA) uit naar CD&V. “Het mag morgen gebeuren, en helemaal losgekoppeld van alle andere dossiers. De regering moet eens stoppen met alle dossiers aan elkaar te verbinden”, zo zegt Van Biesen.

“De kosten die gemaakt zijn door de bank, zijn niet min. Je mag geen kosten op het sterfhuis doen, je moet hier nu mee verder. Het staat in het regeerakkoord, om die participaties te verzilveren. En de beurs blijft niet goed gaan, het is nu het moment. Alle partijen in de meerderheid zijn het eens over de nut van die beursgang”, zegt Klaps.

Open Vld wijst erop dat Arco geen kwestie is van politieke wil alleen. “Er zijn technische argumenten om Arco nu niet te laten doorgaan. Dat kan gewoon niet nu, dan moet je toch niet dwarsliggen in ander dossier. Met Europa vindt men niet de juiste methode om de coöperanten te vergoeden”, zo zegt Van Biesen. Maar hij haalt ook uit naar N-VA en minister van Financiën Johan Van Overtveldt. “Die heeft vier jaar de tijd gehad om oplossingen te vinden, en met een concreet dossier naar Europa te stappen. Ik begrijp het ongeduld van CD&V die ook wel concrete stappen wil zien. De minister moet vooruit met het dossier.”

Gesponsorde artikelen