Belgen (klein beetje) gelukkiger, Finnen nu het gelukkigste volk ter wereld

Belgen (klein beetje) gelukkiger, Finnen nu het gelukkigste volk ter wereld

België is een plaatsje geklommen op de een ranglijst van de gelukkigste landen ter wereld. We staan nu 16de. De Finnen zijn volgens de lijst van de VN het gelukkigste volk op aarde. Ze nemen de eerste plek over van de Noren.

De Scandinavische landen staan allemaal in de top 10 overigens. Die top 10 is alleen qua rangorde veranderd: er zitten dezelfde landen in als in 2017.

Noorwegen gaat van 1 naar 2, Finland stijgt van 5 naar 1. Denemarken en IJsland zakken daardoor naar respectievelijk 3 en 4. Zweden gaat van 10 naar 9.

De andere top 10-landen zijn Zwitserland (van 4 naar 5), Nederland (blijft staan op 6), Canada en Nieuw-Zeeland (blijven 7 en 8) en Australië (van 9 naar 10).

België staat op 16 en stijgt een plaatsje, maar in vergelijking met 10 jaar geleden voelen we ons wel nog altijd minder gelukkig. Het verschil (-0.058) is echter verwaarloosbaar.

De VS zakt opnieuw vier plaatsen en staat nu op 18.

Hoe?

De VN laat ieder jaar meer dan 150 landen onderzoeken op het geluksniveau van de inwoners. Daarbij wordt gekeken naar onder meer de verdeling van welvaart, sociale verbondenheid, vertrouwen in de samenleving en de overheid, kwaliteit van de zorg en vrijheid.

Togo is de grootste stijger. Het land stond twee jaar geleden nog op de allerlaatste plek en is nu gestegen naar plaats 139. De Venezolanen, hard geraakt door een politieke en economische crisis, zijn het hardst gedaald; zij verloren 19 plekken en belandden op plek 102. De Burundezen zijn het ongelukkigste volk op onze planeet momenteel.

Opvallend? Migranten

Voor het rapport werd ook onderzoek gedaan naar het geluk van immigranten. Het rapport bevat dit jaar vier hoofdstukken over migratie.

“De meest opvallende bevinding van het rapport is de opmerkelijke consistentie tussen het geluk van immigranten en de mensen die lokaal werden geboren”, zegt co-redacteur professor John Helliwell van de Universiteit van British Columbia.

Alle top tien landen staan ook ​​in de top 10 van landen voor geluk van immigranten. “Hoewel immigranten afkomstig zijn uit landen met zeer verschillende niveaus van geluk, convergeren hun gerapporteerde levensevaluaties naar die van andere inwoners in hun nieuwe landen,” stelt Helliwell.

Gesponsorde artikelen