Belgen, op 24 procent na, zijn best wel egoïstische en onvriendelijke a-holes

De World Giving Index voor 2014 is uit, en we komen daar niet echt goed uit als Belgen.

Voor je weer op je paard kruipt en favoriete salvo’s lost zoals “We geven al genoeg aan de staat” en “Het blijft toch maar aan de vingers plakken van de organisatie”, hold your horses: wat je geeft in de vorm van geld of voedsel als liefdadigheid telt maar voor een derde mee in deze index.

Even belangrijk is hoe we met vreemden omgaan, en ook hier niet te snel op dat paard springen: met vreemden worden dan mensen bedoeld die we niet kennen, en dus niet per se allochtonen. En ook voor een derde telt mee: vrijwilligerswerk. In welke vorm dan ook. Dat kan dus net zo goed gaan tappen op de fuif van de Chiro zijn als rondgaan voor 11.11.11.

52ste

In de totale ranking staan we 52st. Dat is ver achter bijvoorbeeld Nederland, dat 12de staat en het op alle drie de vlakken stukken beter doet dan wij. 

Ook Duitsland staat een stuk hoger (28ste), ze geven er niet alleen meer geld, ze zijn daar ook veel vriendelijker en behulpzamer ten opzichte van mensen die ze niet kennen. 

Alleen de Fransen en de Luxemburgers blijken in ons deel van de wereld zo mogelijk nog onvriendelijkere volkjes te zijn.

Zes op tien Belgen gaan je straal negeren

Je zal maar verloren rijden of iets zoeken in ons land, of erger, iets voorhebben waarbij je hulp nodig hebt: zes op tien Belgen gaan je straal negeren. 

Qua geven in de vorm van geld of bijvoorbeeld eten aan de voedselbanken, doen we het oké. België is daar 29ste, en vier op tien volwassenen zeggen dat ze al wel eens iets geven.

Eén op vier doet al eens iets onbetaald

Nu, als het klopt dat we qua individuele rijkdom het derde land ter wereld zijn momenteel, dan is die 29ste plaats wel niet echt oké. Het gaat trouwens niet over hoeveel, welk over hoe groot het deel van de bevolking is dat al eens z’n portemonnee opendoet. En dan zie je dat landen waar we ons mee kunnen vergelijken allemaal dik boven de 60 procent zitten, en vaak zelfs in de 70 procent.

Ten slotte is er het aantal mensen dat zich wel eens belangeloos en onbetaald inzet voor de maatschappij. Net geen één op vier volwassen Belgen doen dat. 

Daarmee staan we 50ste in een lijst met ongeveer 150 landen. 

Meer
Lees meer...