België bestelt 3 miljoen vaccins tegen gewone griep

We zouden het bijna vergeten door alle coronavirusperikelen, maar ook de seizoensgriep waart nog rond in ons land. België koopt 2,9 miljoen vaccins aan. De inenting verloopt dit jaar wel anders dan gewoonlijk.

Dat kondigen de negen minister van Volksgezondheid die ons land rijk is aan in een persbericht.

Ze drukken vooral op vaccinatie van risicogroepen om een overbelasting van de ziekenhuizen te voorkomen, ‘gezien het mogelijke risico dat de seizoensgriep samenvalt met een Covid-19-piek’. Het gaat dan vooral over gezondheidswerkers en mensen vanaf 50 jaar en mensen met specifieke medische problemen.

Volgens het persbericht is de hoeveelheid bestelde vaccins genoeg om alle risicogroepen een spuitje te kunnen geven, ‘als het vaccinatiepercentage vergelijkbaar is met vorig seizoen’. Er werden 200.000 meer vaccins besteld dan in 2018, het laatste jaar waarvoor cijfers beschikbaar zijn.

Gefaseerde inenting

De vaccinatie zal wel iets anders lopen dan gewoonlijk. Normaal wordt aanbevolen om tussen half oktober en half december uw spuitje te gaan halen. Maar door de coronacrisis verloopt de inenting gefaseerd.

Tussen half september en half november worden de risicogroepen gevaccineerd. Dat zijn zwangere vrouwen, mensen met een hart-, long- of leveraandoening, personen die in een instelling verblijven, kinderen tot 18 jaar die een aspirinetherapie hebben ondergaan, gezondheidswerkers en iedereen ouder dan 50.

Ook alle mensen die met hen onder hetzelfde dak leven worden gevaccineerd. Als er dan nog vaccins over zijn, mag de rest van de bevolking aanschuiven. Er lopen nog onderhandelingen om het aantal beschikbare vaccins op te drijven.

Negen ministers

De maatregelen werden beslist op een vergadering tussen alle ministers van Volksgezondheid. Naast Maggie De Block (Open Vld), die federaal bevoegd is, is er nog Wouter Beke (CD&V) op Vlaams niveau, Christie Morreale (PS) voor het Waals gewest, Valérie Glatigny (MR) en Bénédicte Linard (Ecolo) voor de Franse gemeenschap, Antonios Antoniadis van de Duitstalige Sozialistische Partei voor de Duitstalige gemeenschap en Alain Maron (Ecolo) en Elke Van den Brandt (Groen) voor respectievelijk de Franse en Vlaamse gemeenschapscommissie. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt het rijtje aangevuld met Philippe De Backer (Open Vld), die verantwoordelijk is voor de taskforces testing en shortage.

Meer
Lees meer...