België levert voor het eerst Chinese spion uit aan VS die info van luchtvaartbedrijven aftroggelde

België levert voor het eerst Chinese spion uit aan VS die info van luchtvaartbedrijven aftroggelde

Een Chinees, die begin dit jaar in ons land opgepakt werd op verdenking van spionage, is uitgeleverd aan de VS. Het gaat om een officier van de Chinese inlichtingendienst die in België spionnenwerk uitvoerde. Hij wordt in de VS verdacht van samenzwering en spionage bij Amerikaanse luchtvaartbedrijven.

De naam van de verdachte is Yanjun Xu. Hij werkt voor het Chinese ministerie van Staatsveiligheid. Hij werd op 1 april in België gearresteerd en werd deze week uitgeleverd aan de VS. Het is de eerste keer dat een Chinese inlichtingenfunctionaris uitgeleverd wordt aan de VS op verdenking van spionage. Dat staat te lezen op de website van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

De Chinees zou geprobeerd hebben om onder andere bij GE Aviation bedrijfsgeheimen te stelen. Dat Amerikaans bedrijf produceert motors voor zowel de commerciële als de militaire luchtvaart.

25 jaar cel

Uit FBI-onderzoek blijkt dat Yanjun Xu zich minstens sinds 2013 bezighoudt met bedrijfsspionage. Hij contacteerde experts van grote bedrijven en lokte hen onder valse voorwendselen naar China.

“Dit is geen incident”, stellen de Amerikaanse autoriteiten. “Het is deel van het economisch beleid van China om zich te ontwikkelen ten koste van Amerika.” Yanjun Xu riskeert 25 jaar cel.

(Onlangs werd de Chinese baas van Interpol nog opgepakt wegens mogelijke corruptie).

Gesponsorde artikelen