België levert vrachtwagens en mortieren aan Oekraïne

Het Oekraïense leger kan binnenkort beschikken over extra Belgische trucks en mortieren. Toch blijft het Belgisch aandeel in de wapenleveringen eerder mager.

Waarom is dit belangrijk?

Het Oekraïense leger kan alle mogelijke westers materiaal gebruiken dat kan geleverd worden. Vooral zware pantservoertuigen, tanks en luchtafweer, maar evengoed gevechtsvliegtuigen staan op het lijstje van president Volodymyr Zelensky.

De levering: Geen tanks zoals Nederland, maar wel vrachtwagens en mortieren.

  • België zal “een grote hoeveelheid Volvo N10-vrachtwagens en 4 zware mortieren” leveren aan Oekraïne, zo schreef Oryx Spioenkop, een Nederlandse website die de wapenleveringen aan Oekraïne volgt.
  • De levering van vrachtwagens en mortieren werd aan Business AM bevestigd door het kabinet van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS), maar aantallen of types werden niet meegedeeld.
  • Bronnen binnen Defensie geven wel aan dat België een groot aantal Volvo-trucks op voorraad heeft. Van de vrachtwagens is ook bekend dat ze de komende jaren worden uitgefaseerd, samen met de Mercedes Unimog; in de plaats kocht Defensie 879 DAF CF-vrachtwagens, waarbij het chassis wordt gebouwd door TATRA in Tsjechië, maar de cabine in de DAF-fabriek in Westerlo.

Onderliggend: De Belgische leveringen aan Oekraïne nemen wel toe, maar de meeste andere partners doen beter.

  • Nederland leverde vrijdag nog eens voor 120 miljoen euro aan militaire steun aan Oekraïne. 45 miljoen daarvan wordt besteed aan het oplappen van 90 Tsjechische T-72-tanks. Ook de VS levert hiervoor 45 miljoen euro.
  • Verder blijft de levering van wapens vanuit België eerder beperkt. De overheid leverde al 6.000 geweren, verouderde MILAN-antitankraketten en 200 M72 LAW-raketwerpers, goed voor eenmalig gebruik. Wel neemt Defensie deel aan de Europese trainingsmissie, waarbij 60 Oekraïense ontmijners worden opgeleid door Belgische militairen.
  • Tegelijk staan 700 pantservoertuigen stof te vergaren in loodsen van het Oudenaardse bedrijf OIP, dat oud legermateriaal opkoopt, moderniseert en doorverkoopt. Daaronder ook Gepard-luchtafweertanks, Leopard 1-tanks en M113-pantserinfanterievoertuigen. Deze voertuigen staan op het verlanglijstje van Oekraïne, maar Belgische plannen om ze op te kopen en te doneren zijn er momenteel niet.
Een Volvo N10-vrachtwagen – Flickr Peter Olthof

(lb)

Meer
Lees meer...