België wil geen akkefietje met Frankrijk: de munt van 2 euro voor herdenking Slag bij Waterloo wordt afgevoerd

Frankrijk krijgt zijn zin: België gaat plannen voor een officieel muntstuk van 2 euro ter herdenking van de Slag bij Waterloo opbergen. Die beroemde veldslag, die de Fransen onder leiding van keizer Napoleon verloren, vond precies 200 jaar geleden plaats. Maar Frankrijk zag een muntstuk niet zitten. Tot een Europese stemming zal het niet hoeven te komen, want België wil dat soort akkefietjes voorkomen.

“Ik sta een beetje versteld van de commotie”, zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). “Europa heeft wel belangrijkere dossiers en uitdagingen om tijd en energie in te steken dan dit.” En toch dreigde een relletje waar de Britse en de Franse pers gretig op sprongen. Of hoe gevoelig het onderwerp na twee eeuwen blijkbaar nog ligt. In Groot-Brittannië noemden ze dit al “het Waterloo van de euro“. De Franse president François Hollande wilde het onderwerp zelfs al in de Europese Unie aankaarten. Om absoluut te vermijden dat de Belgische euromunt over Waterloo er zou komen.

Alternatieve munt

Maar zo’n vaart zal het dus niet lopen. Mocht het tot een stemming in Ecofin of de Europese ministerraad gekomen zijn, dan had het kamp tegen de munt het waarschijnlijk gehaald, klinkt het. De Fransen zouden door een aantal grote Europese landen gesteund worden. Om de gemoederen te bedaren zal België een alternatief zoeken om toch een speciale munt uit te brengen. Het zou dan om een munt met een bijzondere waarde, zoals drie of vijf euro, kunnen gaan. Voor zo’n herdenkingsmunt zou België geen toestemming van andere lidstaten nodig hebben.

De rel lijkt op deze manier dus afgewend, maar het mag duidelijk zijn dat de herdenking van de Slag van Waterloo dit jaar nog wel stof zal doen opwaaien. Voor de Fransen was het een kantelpunt in de geschiedenis waardoor het land de status van sterkste Europese mogendheid verloor. “Ik verwacht niet dat er een officiële Franse vertegenwoordiger in juni naar Waterloo zal komen”, zei militair expert Luc De Vos in Het Laatste Nieuws. “Die frustratie zit gewoon te diep.”