België zal twee jaar in de VN-Veiligheidsraad zetelen en dit zijn de ambities van Reynders

België zal twee jaar in de VN-Veiligheidsraad zetelen en dit zijn de ambities van Reynders

Ons land krijgt een zitje in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tussen 2019 en 2021. België werd door 181 VN-lidstaten gesteund. Ook Duitsland wist een zitje te bemachtigen.

In de Algemene Vergadering is vandaag gestemd over welke staten de twee vrijgekomen plaatsen mogen innemen in de VNVeiligheidsraad. Het gaat om één van de belangrijkste organen van de VN. In de Raad zitten naast tien tijdelijke leden vijf permanente landen: Rusland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, China en Frankrijk. De niet-permanente leden hebben telkens een termijn van twee jaar. Er worden jaarlijks vijf nieuwe leden naar voor geschoven.

Internationale veiligheid bewaken

Ons land zetelde in het verleden al vijf keer in de VN-Veiligheidsraad: in 1947-1948, in 1955-1956, in 1971-1972, in 1991-1992 en in 2007-2008.

De VN-Veiligheidsraad heeft als taak om over de internationale veiligheid en vrede te waken. Elk dreigend conflict wordt onderzocht en er kunnen bindende maatregelen opgelegd worden. Naast (economische) sancties mag de VN-Veiligheidsraad militair geweld gebruiken.

Relaties met VS

Onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft vandaag samengezeten met Amerikaans VN-vertegenwoordigster Nikki Haley. “De Verenigde Naties is een praatbarak, maar zonder praatbarak is het onmogelijk resultaat te boeken”, zegt Reynders. “Het is de enige plaats waar iedereen rond dezelfde tafel kan zitten.”

Reynders heeft in New York, waar de organisatie gevestigd is, een aantal gesprekken afgerond voor ons land verkozen werd, ook met Haley. De samenwerking tussen de VS en de EU is de laatste tijd niet opperbest. Denk maar aan de verhoogde invoertaksen van Amerikaans president Donald Trump of de problemen met het Midden-Oosten en Iran.

“Zelfs met die moeilijke dossiers is er geen reden om niet samen te werken”, zei Reynders. Hij haalt de problemen in Israël aan: “Het zal misschien moeilijk zijn voor de Verenigde Staten om iets alleen te doen. Waarom niet zoeken naar een gezamenlijk voorstel van de VS en de Europese Unie?”

Kindsoldaten en sanctiecomité

Verder ziet Renders voor België een rol weggelegd om iets te doen aan kinderen in gewapende conflicten in Syrië en Irak. De minister argumenteert dat ons land al expertise heeft in Centraal-Afrika en Congo. Renders hoopt ook dat België in een sanctiecomité komt te zitten, bijvoorbeeld dat over Noord-Korea.

“Wij komen zonder nationale agenda naar de Veiligheidsraad”, zegt hij nog.

Gesponsorde artikelen