België zet leger in tegen terrorisme, Parijs weer even opgeschrikt door gijzeling

Deze liveblog over de terroristische dreiging in België is afgesloten. Hieronder een overzicht van de gebeurtenissen van vandaag.

DE BELANGRIJKSTE FEITEN

  • Nieuwe gijzeling in Parijs (in een postkantoor in Colombes) loopt goed af.
  • Gijzelnemer opgepakt, zou vooralsnog geen terroristische motieven hebben.
  • België gaat twaalf extra maatregelen nemen tegen radicalisme en terrorisme.
  • Het leger kan worden ingezet: 150 soldaten staan klaar. Antwerpen doet er vanaf morgen al beroep op.
  • De politie voerde gisteren 12 huiszoekingen uit, 15 mensen zijn aangehouden, 2 terroristen zijn gedood.

Het ziet er naar uit dat de gijzelnemer in Colombes zeker niets met terrorisme te maken heeft. De man is bekend bij de politie voor kleine misdrijven en is mogelijk mentaal gestoord.De gijzelnemer in Colombes heeft zich volgens Franse media zelf overgegeven na onderhandelingen met de politie.De man die gisteren is opgepakt in het pand in Verviers waar hevig geschoten is, zegt niets met terrorisme te maken te hebben. De onderzoeksrechter heeft hem echter wel onder aanhoudingsbevel geplaatst. De verdachte zou zich verscholen hebben tijdens de schietpartij waarbij twee anderen om het leven kwamen.De gijzelnemer in Parijs is gearresteerd en de gijzelaars zijn vrij.In Antwerpen zal vanaf morgen om 7 uur het leger worden ingeschakeld. Dat bevestigde burgemeester Bart De Wever (N-VA) aan het VTM Nieuws.De man zou nog twee mensen gijzelen momenteel.De gijzelnemer zou zelf de politie hebben gebeld met de boodschap dat hij een kalasjnikov heeft, een handgeweer en verschillende granaten.De gijzelnemer is bekend bij de politie. Hij heeft al verschillende veroordelingen.De gijzelnemer zou al twee gijzelaars hebben vrijgelaten en is momenteel aan het onderhandelen met de politie.

De gijzelnemer in Colombes (Parijs) heeft gevraagd dat er een ziekenwagen komt. 

Er is sprake van vijf gegijzelden volgens de ene bron, twee volgens een andere. Ze worden onder vuur gehouden door een man met een oorlogswapen. Hij heeft ook handgranaten.

In het postkantoor van Colombe (Hauts-de-Seine) worden momenteel verschillende mensen gegijzeld door een gewapende man.

Maatregel 12: versterken van de Staatsveiligheid.

Maatregel 11: Als er terreurdreiging van niveau drie geldt zal het leger kunnen ingezet worden.

Maatregel 10: er gaat een nationale veiligheidsraad komen.

Er komt ook een herziening van plan R, dat personen die verdacht worden van het plannen van terroristische daden, onder surveillance plaatst.

Er komen geen Belgische maatregelen voor het internet, maar ons land wil samen met andere landen en met grote internetbedrijven gaan kijken hoe radicalisme kan “uitgeroeid” worden online.Achtste maatregel: plan voor de-radicalisering in de gevangenissen.Zevende maatregel: beter delen van informatie tussen verschillende diensten.Zesde maatregel: revisie van een omzendbrief tussen justitie en binnenlandse zaken.Vijfde maatregel: makkelijker in beslag nemen van middelen van vermeende terroristen.Vierde maatregel: intrekken van paspoort wordt administratieve maatregel die drie maanden geldig is.Derde maatregel: afnemen van Belgische nationaliteit van terrorismeverdachten met dubbele nationaliteit.Tweede maatregel: afluisteren van verdachten wordt makkelijker.Eerste maatregel: uitbreiden van wat strafbaar is als terrorisme.De regering heeft 12 maatregelen genomen tegen terrorisme.Terwijl het parket zegt nog steeds bezig te zijn met de identificatie van de twee dode terroristen in Verviers, menen verschillende Franstalige media dat het om deze mannen gaat:

Om 12.00 uur geeft ook het kernkabinet een persconferentie

In Verviers werden vier oorlogsgeweren van het type AK47 teruggevonden, handvuurwapens, munitie, explosieven en politieuniformen, gsm’s, walkie-talkies, radio’s, valse documenten en een grote som geld gevonden. In Molenbeek werden naast gsm’s en walkie-talkies ook een handvuurwapen en munitie gevonden.

Belgische operatie, Belgische groep, geen internationale vertakkingen.Het parket kan niet bevestigen dat de hele terreurcel is opgerold.

Dus 12 huiszoekingen: 2 in Verviers, 6 in  Molenbeek, 1 in Anderlecht, 1 in Brussel, 1 in Sint-Agatha-Berchem en 1 in Liedekerke. 15 mensen werden aangehouden van wie 2 in Frankrijk. Daarbij waren een aantal teruggekeerde Syriëstrijders. 

Die zouden net zoals de twee die aangehouden zijn in Frankrijk wel de Belgische nationaliteit hebben gehad.Volgens onze bronnen zou het gaan over twee Tsjetsjenen, maar, het parket bevestigt of ontkent dat niet.Het federaal parket wil zelfs niet bevestigen hoeveel van de terroristen terugkeerde Syriëgangers waren, maar er waren er wel degelijk bij.Ook in Liedekerke was een huiszoeking.In totaal zijn gisteren 13 mensen aangehouden. In Verviers en Molenbeek werden wapens en een pak ander materiaal gevonden zoals walkie talkies en valse politie-uniformen gevonden.Ook in Frankrijk twee verdachten aangehouden in zaak Verviers. Hun uitlevering zal worden gevraagd.

Omstreeks 10 uur vanochtend is een verdachte die niet thuis was tijdens de inval van de politie in Verviers opgepakt op de Louisalaan in Brussel. 

Het is momenteel wachten op de persconferentie die om 11 uur had moeten beginnen over de gebeurtenissen van gisterenavond.De Nederlandse minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) bevestigt dat het dreigingsniveau in Nederland voor een aanslag momenteel ”substantieel” is.

Zwaarbewapende agenten voor het stadhuis in Antwerpen, Gentse agenten mogen in uniform niet meer in hun eentje op straat en in Brussel staan lange wachtrijen aan het justitiepaleis.

De politie heeft vrijdagochtend Gare de l’Est, een treinstation in het oosten van Parijs, rond 8 uur ontruimd na een bomdreiging. Rond 10 uur is het station weer vrijgegeven. Het verdachte pakketje bleek onschadelijk.

De huiszoekingen in Anderlecht van gisterenavond, waarbij toen gemeld werd dat er explosieven waren gevonden, heeft in werkelijkheid niks opgeleverd.

Op 23 november 2010 pakte de Deense politie Lors D. op, een Tsjetsjeen uit Herstal die in Kopenhagen een aanslag wilde plegen.  Bij een grootschalige antiterreuractie arresteerde de federale politie in Antwerpen toen ook al de Tsjetsjeen Isa A. op verdenking van het ronselen van strijders voor de jihad in Tsjetsjenië.

De Tsjetsjeense gemeenschap in België is hoofdzakelijk gevestigd in Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Kortrijk, Oostende, Verviers, Luik, Namen, Charleroi en Aarlen. 

De Staatsveiligheid en het antiterreurorgaan OCAD maken zich al jaren zorgen over een aantal radicale individuen binnen de Tsjetsjeense gemeenschap. Maar met de overgrote meerderheid van de 12.000 Tsjetsjenen in België zijn er geen problemen.

De twee die gisteren doodgeschoten zijn, zouden van Tsjetsjeense afkomst zijn.Er vindt momenteel een grote cyberaanval plaats op verschillende Franse nieuwssites.

Meer details over de acties in en rond Parijs: twaalf mensen gehoord over betrokkenheid bij de aanslagen van vorige week. Het gaat om negen mannen en drie vrouwen. De verhoren gingen over mogelijke logistieke hulp bij de aanslagen, zoals de levering van wapens en voertuigen. Acht mensen zijn aangehouden.

De politie heeft de Gare de l’Est, een treinstation in het oosten van Parijs, ontruimd na een bomdreiging.  Le Figaro meldt dat het gaat om een verdacht pakketje.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zegt dat “de operaties op het terrein afgelopen zijn” en dat “de bevindingen nu worden onderzocht. We bekijken met het politie en het gerecht of er nog initiatieven zullen worden genomen.”

De Amsterdamse orthodox-joodse school Cheider blijft vandaag gesloten. Op de school zitten ongeveer 200 leerlingen. Ze komen uit heel Nederland. Opperrabijn Binyomin Jacobs zegt dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat de school bedreigd wordt, maar omdat de scholen in België ook dichtgaan, vindt hij het verstandig om de school gesloten te houden.Woordvoerder Sven Lommaert van de Antwerpse politie heeft enkele veiligheidsmaatregelen toegelicht na de verhoogde terreurdreiging. De hoofdkantoren van de politie blijven open, maar alle bijkantoren blijven vandaag dicht. Lommaert dringt erop aan enkel bij absolute noodzaak zelf naar het kantoor te komen. Voor niet dringende hulp kunnen mensen terecht op de Blauwe Lijn 0800 123 12 en voor dringende hulp op 101.

In Parijs is de politie zopas begonnen met huiszoekingen in Montrouge (Hauts-de-Seine), maar er zijn er ook aan de gang in Grigny, Fleury-Mérogis (Essonne) en Epinay-sur-Seine (Seine-Saint-Denis).

Ook in Berlijn is een operatie tegen radicale moslims aan de gang, voornamelijk Turken en Russen, die jongeren ronselen om te gaan vechten in Syrië. Een Turk van 41 jaar, Ismet D., is aangehouden. Ook Emin F., de man die verantwoordelijk zou zijn voor de financies binnen de groep, werd opgepakt. Er waren al elf huiszoekingen. De Duitse politie zegt wel heel duidelijk dat “de groep geen plannen had om aanslagen op Duitse bodem te plegen”.

RTL heeft vernomen dat in de voormalige bakkerij in Verviers waar de schietpartij gisteren plaatsvond naast materiaal om bommen te maken en zware wapens ook valse uniformen van de Belgische politie zijn gevonden. Dat ligt in lijn met wat onze bronnen in Parijs ons gisterenavond vertelden, namelijk dat de bende in Verviers ook betrokken was in zwaar banditisme.

Veel theorieën en speculatie momenteel. Van “de terroristen wilden een belangrijke Belg ontvoeren en onthoofden” tot “ze wilden een bus kapen”. Dat de politie een doelwit was, lijkt momenteel toch de meest plausibele, het is ook wat in Frankrijk nu wordt gezegd nadat daar vannacht tien mensen zijn opgepakt en ondervraagd.

In Parijs en omstreken zijn gisterenavond ook tien mensen opgepakt. Ze zijn vannacht al ondervraagd. 

Een “Western Intelligence source” vertelde CNN dat Europese inlichtingendiensten samen met collega’s uit het Midden Oosten weet hebben van een twintigtal “sleeper cells” van terroristen, met in totaal tussen 120 en 180 jihadisten die van plan zijn om toe te slaan in Frankrijk, Duitsland, België en Nederland. 

De dreiging is volgens de bron het meest imminent in ons land en in Nederland. De cellen zouden hun instructies gekregen hebben van Islamitische Staat in Syrië en wachten op het bevel om ze uit te voeren. Ze zouden daar moeten doen als vergelding voor de deelname aan de luchtbombardementen tegen de jihadisten.

De veiligheidsdiensten zouden gisterenavond al over nieuwe bedreigingen hebben gehoord in Brussel, en dat zou wel eens kunnen verklaren waarom vannacht toch besloten werd door het antiterreurorgaan Ocad het dreigingsniveau voor heel het land te verhogen naar niveau 3 (op 4), in plaats van alleen voor de politie- en gerechtsgebouwen. Drie betekent “waarschijnlijk”. Als we naar vier gaan betekent dat dat er een aanslag nabij is.

Meer
Lees meer...