Belgisch ebola-vaccin staat klaar om 1,5 miljoen Congolezen in te enten

Belgisch ebola-vaccin staat klaar om 1,5 miljoen Congolezen in te enten

Het Nederlandse bedrijf Janssens Pharmaceutica staat klaar om een experimenteel ebola-vaccin naar Congo te verschepen. Dat is maar goed ook want de ebola-uitbraak is nog steeds aan de gang en daar wil de Wereldgezondheidsorganisatie snel verandering in zien komen. Het nieuwe vaccin zou bestemd zijn voor 1,5 miljoen mensen. 

Nadat 111.000 Congelezen het ebola-vaccin al toegediend kregen, is het gevaar nog niet geweken. Het aantal nieuwe patiënten blijft toenemen in Congo en daarvoor heeft Janssens Pharmaceutica een nieuw experimenteel ebola-vaccin klaar. Dat meldt Johan Van Hoof, van Janssens Vaccines. Het bedrijf wacht enkel nog op groen licht van de Congolese autoriteiten en dan kan het vaccin verscheept worden.

Experimenteel vaccin

De paniek in Congo, vooral in de provincies Noord-Kivu en Ituri in het oosten, blijft groot. Ondanks het feit dat een groot aantal Congolezen al een inenting hebben gekregen, wachten nog steeds miljoenen patiënten op hun vaccinatie. De Wereldgezondheidsorganisatie wil ebola-inentingen fors de lucht induwen en geeft daarvoor toestemming aan het farmaceutisch bedrijf Janssens Pharmaceutica. Het bedrijf wacht momenteel nog op de Congolese autoriteiten hun goedkeuring.

(Risico op een massale uitbraak van ebola nu veranderd naar “zeer hoog”.)

Merck-vaccin sparen

Voorheen werd een vaccin van de farmagigant Merck toegediend bij ebola-patiënten maar dat vaccin wil de WHO vervangen door het nieuwe experimentele ebola-vaccin dat werd ontwikkeld door Janssens Pharmaceutica in samenwerking met het Deense biotechbedrijf Bavarian Nordic en de financiële steun van de Europese Unie.

Bestrijding

“We weten dat ons vaccin iets meer tijd nodig heeft vooraleer het mensen goed beschermt. Daarom is het geschikt voor mensen met een lager risico op ebola dan personen die zeker contact hebben gehad met patiënten.”, meldt Johan Van Hoof aan het persagentschap Belga. Of het experimentele ebola-vaccin de ebola-epidemie in Congo volledig zal bestrijden, is niet met zekerheid te zeggen maar het is wel de intentie om niet enkel de verspreiding af te remmen maar het vaccin ook op grotere schaal aan te bieden.

Ebola verspreidt zich verder in grote stad Congo. En er zijn een aantal problemen met het vaccin.

Gesponsorde artikelen