Belgisch luchtruim weer open na problemen Belgocontrol maar hinder blijft

Belgisch luchtruim weer open na problemen Belgocontrol maar hinder blijft

De technische dataproblemen bij Belgocontrol zijn van de baan. Na anderhalf uur het luchtruim, onder 7.500 meter, te hebben afgesloten, kunnen er opnieuw vliegtuigen opstijgen en landen op alle Belgische luchthavens. Toch moeten reizigers nog enige tijd rekening houden met vertragingen.

Door het technisch probleem die rond 16 uur ontstaan zijn bij Belgocontrol konden vliegtuigen die boven ons land vliegen niet meer op een correcte manier gevolgd worden. De problemen waren niet van toepassing voor overvliegende vluchten, boven 7.500 meter, omdat die beheerd worden door Eurocontrol. Landen en opstijgen was dus wel niet mogelijk tot rond 17.30 uur de technische panne opgelost was.

Volgens de woordvoerder van Belgocontrol was er nooit direct gevaar maar namen ze deze ultieme veiligheidsmaatregel om “ervoor te zorgen dat er geen gevaar ontstaat”. “De veiligheid van het luchtruim gaat voor ons boven alles”, klonk het bij Belgocontrol.

Nog altijd hinder

Hoewel de technische problemen na anderhalf uur opgelost waren, zullen reizigers langer hinder ondervinden. Veel vluchten zijn geannuleerd of omgeleid naar andere luchthavens.

Op de luchthavens is veel onduidelijkheid en zijn er lange wachtrijen bij de infobalies. Iedereen die vanavond of morgen vertrekt met het vliegtuig neemt best contact op met zijn luchtvaartmaatschappij om correcte informatie te krijgen over zijn vlucht.

Eerdere problemen bij Belgocontrol

In april 2016 lag het vluchtverkeer in België ook stil. Het personeel van Belgocontrol staakte toen door zich massaal ziek te melden.

Eind mei 2015 liep er bij een routinetest iets fout. Een noodgenerator stuurde toen een stroomstoot door het netwerk waardoor de computers ontploften. Dat zorgde toen dagen later nog voor problemen en vertragingen.

Gesponsorde artikelen