Belgisch politiebaas Catherine De Bolle wordt de nieuwe directrice van Europol

Belgisch politiebaas Catherine De Bolle wordt de nieuwe directrice van Europol

Politiebaas Catherine De Bolle wordt de nieuwe directeur van Europol. Daarmee wordt ze de belangrijkste politiemedewerker van het continent. Na een zware dag van onderhandelingen haalde ze het van een Tsjechische tegenkandidaat, die door Duitsland gesteund werd.

Bij de derde stemmingsronde kreeg Catherine De Bolle, huidig commissaris-generaal van de federale politie, genoeg stemmen van nodige diplomatieke vertegenwoordigers om benoemd te worden tot de nieuwe directrice van de Europese politiekoepel Europol. Dat schrijven de kranten van Het Mediahuis en de kranten van De Persgroep. Het centraal bureau van Europol is gevestigd in Den Haag. De instelling is verantwoordelijk voor het uitwisselen van informatie tussen de politiediensten van de EU-lidstaten.

Duitsland en heel wat Centraal- en Oost-Europese landen steunden lange tijd landen de Tsjechische kandidaat Oldrich Martinu. Bij eerdere stemmingsrondes kreeg De Bolle nog acht tegenstemmen, net te weinig om benoemd te worden.

Gelobby door Belgische regering

De jongste tijd heeft de Belgische regering intens gelobbyd voor de benoeming van De Bolle. Veel hing af van de grote Europese landen, zoals Duitsland, die bij de stemming meer te zeggen hebben. Duitsland wilde vooral dat Martinu benoemd werd om zo een Duitser door te schuiven naar de tweede positie binnen Europol.

Zo zette minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) al zijn politiek gewicht in om De Bolle in de directiestoel te krijgen. In september vloog hij nog naar China om er op de jaarlijkse conferentie van Interpol te lobbyen voor onze landgenote. “We zijn tevreden over haar werk als hoofd van de politie, ondanks de moeilijke omstandigheden”, klinkt het op zijn kabinet volgens De Morgen. “We zijn heel blij dat ze nu verkozen is als hoofd van Europol.”

Benoeming is formaliteit

Spanje, waarvan de regering net als die van Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) overwegend christendemocratisch is, zou aanvankelijk ook voor de Tsjech stemmen, maar heeft uiteindelijk toch België gesteund. Ook Italië, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk steunden De Bolle.

De Bolle moet zich nog voorstellen in het Europees Parlement en moet nog officieel benoemd worden op een EU-top, maar dat lijkt een formaliteit. De Bolle vervangt op 1 mei 2018 de Brit Rob Wainwright.

Gesponsorde artikelen