De Belgische chocolade is wereldberoemd, en schopt het zelfs tot het Witte Huis

Belgische chocolade en pralines zijn internationaal bijzonder gegeerd. Ook in het Witte Huis blijkbaar: Chocolatier Goossens is al sinds jaar en dag huisleverancier van Belgische pralines aan de Amerikaanse presidentswoning. Een relatie die startte met de Amerikaanse ambassadeur in België, zo verklaarde zaakvoerder Eric Goossens aan Business AM.


Erik Goossens besprak zijn chocolade en exclusieve klanten op Business AM. Het volledige interview kan u hieronder beluisteren.


“Het is eigenlijk begonnen met Sam Fox, de Amerikaanse ambassadeur in Brussel ten tijde van George W. Bush“, zegt Goossens. “Fox was tussen 2007 en 2009 ambassadeur. Die man was eigenlijk een grote chocoladeliefhebber. Hij is hier aangekomen in Brussel en heeft op de ambassade toen opdracht gegeven om bij tien chocolatiers een hoop pralines te gaan halen. Vervolgens is er een blind tasting op de ambassade georganiseerd en daar zijn we toen als besten uitgekomen.”

Twee ton chocolade

Het winnen van de wedstrijd leidde echter al gauw tot meer. “Plots kregen we telefoon dat de ambassadeur ons graag wilde ontmoeten. Hij had tien minuten gepland nadat hij naar de Antwerpse haven was geweest. Staatsveiligheid kwam hier in de ateliers en in de winkel eerst alles bekijken en dan kwam er een heel konvooi met gepantserde wagens toe”, vertelt Goossens. “In plaats van tien minuten, liep de ambassadeur anderhalf uur rond in de winkel in Antwerpen. Twee dagen later kwam er ineens een bestelling van twee ton chocolade.”

“Het eerste jaar wisten we niet echt waar die voorraden naar toeging, want we moesten de chocolade toen in Brussel leveren op de ambassade. Van daaruit werd de lading dan verder verdeeld”, herinnert Goossens zich nog. Maar in 2009 werd de Democraat Barack Obama verkozen tot president, en zat Fox’ ambtstermijn er op. Dit had echter weinig impact op de chocoladeleveringen.

“Ineens kregen we een telefoontje uit Parijs. Ze wilden daar chocolade geschenken en wij kregen carte blanche.” Het was dus niet zo dat de interesse in de chocolade van Goossens politiek getint was, lacht hij zelf: “Zowel links als rechts bleek te vallen voor onze chocolade”. De Antwerpse chocolatier besloot om het Grootzegel van de Verenigde Staten, dat op officiële documenten gebruikt wordt, in chocolade te maken. Dit zouden de geschenken voor alle Amerikaanse ambassadeurs worden. Zo zijn we dus ook in het Witte Huis geraakt”, verklaart Erik Goossens.

Astronauten en ministers

Maar hoe worden pralines nu in het Witte Huis geleverd? “De eerste jaren ging dat via de ambassade en met diplomatieke zendingen naar de Verenigde Staten. Daar had ik eigenlijk zelf weinig zicht op. Alleen kreeg ik wel van de mensen op de ambassade te horen dat onze pralines naar heel, heel belangrijke mensen gingen. Later bleek dat het onder meer over de leden van het Congres ging, maar ook het Witte Huis”, zegt de chocolatier.

Goossens geeft ook aan dat ze met Sam Fox verder zijn blijven samenwerken. De chocolaterie kreeg van de voormalige ambassadeur een contactenlijst met de namen van enkele vooraanstaande personen. Zo kregen heel wat celebrities – zoals astronaut Buzz Aldrin of Condoleezza Rice, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken – door de diplomaat een chocoladereep van Goossens toegestuurd. Ook het Belgische koningshuis staat op de lijst van Fox en kreeg al een geschenkje uit chocolade in de bus.

Meer
Lees meer...