Left Right
scrollTop top

Belgische film ‘Girl’ van Lukas Dhont valt in de prijzen in Cannes, maar wanneer komt hij in de zalen?


Belgische film ‘Girl’ van Lukas Dhont valt in de prijzen in Cannes, maar wanneer komt hij in de zalen?

‘Girl’, het regiedebuut van Lukas Dhont, viel enorm in de smaak op het filmfestival van Cannes. De film ging naar huis met vier prijzen, waaronder de prestigieuze Caméra d’Or, de prijs voor beste debuut, die nooit eerder in ontvangst werd genomen door een Vlaming. 

De Belgische film Girl viel op het filmfestival van Cannes meermaals in de prijzen. Zo keert de piepjonge regisseur Lukas Dhont naar huis met de prestigieuze Caméra d’Or, voor het beste debuut, en kreeg de film de Queer Palm 2018, de prijs voor de beste film die thema’s rond homoseksualiteit en transgenders behandeld. Ook de 16-jarige hoofdrolspeler Victor Polster werd bekroond binnen het ‘Un certain regard‘-parcours.

Girl

Het regiedebuut van de 26-jarige Lukas Dhont werd voorgesteld op het filmfestival van Cannes en werd er meteen op een staande ovatie ontvangen door het publiek.

De film gaat over Lara, een vijftienjarige die het doodgraag wil maken als ballerina. Maar ze wordt in haar droom tegengehouden omdat ze geboren werd in het lichaam van een jongen.

Zegetocht op Cannes

Het was niet alleen het publiek dat wild liep voor de film. Ook bij de kenners viel het debuut van Lukas Dhont in de smaak.

Zo kon de film maar liefst vier prijzen in de wacht slepen. Naast de Caméra d’Or voor beste debuut kreeg de film ook de Queer Palm 2018, dat is de prijs voor films die de thema’s als homoseksualiteit, biseksualiteit en transseksualiteit behandelen. Verder zat Girl in het ‘Un certain regard‘-parcours, waarbij er aparte prijzen te verdienen waren. Daar kreeg de film de prijs van de internationale filmcritici en kreeg de 16-jarige Victor Polster, die in de film de rol van Lara speelt de prijs voor de beste vertolking. Girl verzilverde zo elke prijs waarvoor de film een nominatie te pakken had.

Geduld

Wie de film wil zien in de zalen zal nog even geduld moeten oefenen. Girl zal namelijk pas in de herfst te zien zijn in de Belgische bioscoopzalen.

Maar er is nog meer goed nieuws, want de streamingdienst Netflix heeft de Amerikaanse filmrechten opgekocht. Hierdoor zal de film dus niet te zien zijn in de zalen van de Verenigde Staten, maar wel op de populaire streamingdienst.

Bekijk hier de trailer voor Girl:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899