Belgische groene prins in ziekenhuis in Nairobi, buiten levensgevaar

Belgische groene prins in ziekenhuis in Nairobi, buiten levensgevaar

Nog geen 44 kilometer moest hij afleggen van Goma naar het centrum voor natuurbehoud in Rumangabo, toen Emmanuel de Merode, een van de bekendste natuurbeschermers ter wereld, in een hinderlaag gelokt werd door gewapende mannen. De Belgische directeur van het Congolese Virungapark kreeg twee kogels in de buik en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Het lijkt de prijs die hij betaalt voor zijn jarenlange inzet tegen illegale houtkap en stroperij van zeldzame berggorilla’s. Intussen is zijn toestand gestabiliseerd.

Volgens een persbericht van de autoriteiten in Noord-Kivu was de Merode op weg van Goma naar Rumangabo toen onbekende mannen hem in een hinderlaag lokten. Intussen is bevestigd dat het om een moordaanslag gaat. De Merode werd door twee kogels geraakt: in zijn long en zijn maag. Zijn toestand was eerst kritiek, maar is gestabiliseerd. Hij werd voor verdere verzorging overgebracht naar een ziekenhuis in Nairobi. Hij heeft ook twee gebroken ribben.

Volgens de provinciegouverneur zat de 43-jarige prins, die tot de hoogste adel van ons land behoort, zonder escorte in zijn jeep toen hij aangevallen werd. Hij kreeg twee kogels in de buik en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Een chirurg verklaarde aan AFP dat de operatie goed verlopen is.

Getty Images

Stropers en rebellen

De Merode, die de titels Markies van Westerloo en Prins van Grimbergen draagt, maar opgroeide in Kenia, staat al zes jaar aan het hoofd van het Virungapark, dat in het woelige oosten van Congo ligt. Hij probeert met zijn team van 700 parkwachters het 8.000 vierkante kilometer park te beschermen tegen rebellen, stropers én bedrijven die er naar olie willen boren. Heel wat mensen die het op hem gemunt kunnen hebben dus.

De illegale houtkap is een van de vele problemen waar de Merode dagelijks mee te maken krijgt. De bevolking die rond het park leeft is van houtskool afhankelijk voor haar energievoorziening en criminele bendes kunnen zich met het geld dat ze met hun handeltje verdienen extra bewapenen. Maar in het park wonen ook bijna 500 van de 800 berggorilla’s die nog in het wild leven. Hun kleintjes zijn enorm veel geld waard op de wereldmarkt. Die giganten beschermen is enorm moeilijk en bij die strijd sterven elk jaar verschillende parkwachters die proberen de bendes te verjagen.

Getty Images

“Compromitterend dossier”

Maar volgens François-Xavier de Donnea (MR) had de Merode ook andere vijanden, iets wat Afrika-expert Peter Verlinden vanochtend bevestigde op Radio 1. Volgens hen heeft de prins net een zeer compromitterend dossier over Soco International ingediend bij de rechtbank van Goma. Dat Britse bedrijf heeft onlangs van de Congolese overheid de toestemming gekregen om te gaan boren naar olie in het park, iets waar de Merode zich met hand en tand tegen verzet.

De idealistische de Merode heeft altijd geloofd dat toerisme de oplossing kan zijn voor het Virungapark en zelfs voor het oosten van Congo. “Toerisme kan instrumenteel zijn in het uitbouwen van vrede en stabiliteit in een geteisterd land”, zei hij enkele jaren geleden in het weekblad Knack. “Daarenboven kan het een economische meerwaarde creëren.”

Getty Images

Hieronder kan je zijn boeiende TED-lezing uit oktober 2011 herbekijken.

En dit is een prachtige 14 minuten durende reportage over het Virungapark.

Gesponsorde artikelen