Belgische IS-strijder “wil de veiligheidsdiensten helpen”, maar wellicht wil hij enkel zijn eigen huid redden

Belgische IS-strijder “wil de veiligheidsdiensten helpen”, maar wellicht wil hij enkel zijn eigen huid redden

Tarik Jadaoun, één van de wreedste Belgische IS-strijders, zegt dat hij wil samenwerken met de Belgische veiligheidsdiensten. Momenteel zit hij vast in een Iraakse gevangenis. Wellicht hoopt hij met deze uitspraak toch nog uitgeleverd te worden aan België en de doodstraf in Irak te voorkomen.

Tarik Jadaoun, een beruchte Belgische IS-terrorist, heeft in een Iraakse gevangenis tegen VRT-journalist Rudi Vranckx gezegd dat hij wil meewerken met de Belgische veiligheidsdiensten. Ook excuseert hij zich voor de aanslagen in Frankrijk en België. De info die hij heeft is schaars, maar volgens hem zouden “de Belgische diensten er grote zaken mee kunnen bereiken”. “Ik weet dat er mannen zijn die zich verstoppen in het westen”, zegt hij.

Jadaoun noemt zichzelf Abu Hamza Al-Belgiki en zou vanuit Syrië IS-cellen in het Westen gecoördineerd hebben. Zelf ontkent hij dat. Wel staat hij vast dat hij in ‘het kalifaat’ kindsoldaten tussen 8 en 13 jaar opleidde voor de gewapende jihad. In die tijd bedreigde Jadaoun België ook in videoboodschappen. Hij werd gearresteerd tijdens de slag om Mosul. Momenteel zit Jadaoun daarvoor in een Iraakse gevangenis. Wellicht zal de rechter hem de doodstraf geven.

facebook

Amerikaanse veiligheidsdiensten

Momenteel ondervragen de Amerikaanse veiligheidsdiensten Jadaoun. Hij wordt ervan verdacht een leidinggevende geweest te zijn binnen IS en aan het front gevochten te hebben. Ook menen de Amerikanen dat hij IS-cellen in het westen aangestuurd heeft.

Liefst zou Jadaoun door de Belgische veiligheidsdiensten aan de tand gevoeld worden: “Ze (de Belgische veiligheidsdiensten, red.) hadden maar de toestemming om me twee dagen lang te ondervragen, in plaats van een of twee weken. Ik weet niet of hun onderzoek al afgerond is of niet. De informatie die ik heb, weegt eigenlijk licht, maar misschien kan men met lichte informatie wel grootse zaken bereiken.”

Jadaoun wast handen in onschuld

Jadaoun verontschuldigt zich ook voor de aanslagen in België en Frankrijk: “Ik hoopte eigenlijk terug te keren om me te kunnen excuseren bij de bevolking die geraakt is door de aanslagen in Frankrijk en België. Ik wil hen uitleggen waarom bepaalde dingen gebeurd zijn.”

Ook wil Jadaoun zijn vrouw, waarmee hij in Syrië getrouwd is, en zijn familie in België terugzien. Wellicht doet hij die uitspraken om uitgeleverd te worden aan België en zo de doodstraf in Irak te ontlopen.

Zelf beweert Jadaoun dat hij zich niet schuldig gemaakt heeft aan terreur: “Er zijn geen bewijzen. Als er aanslagen zijn geweest in België of Frankrijk, dan is dat niet mijn fout. Ik heb die aanslagen niet bevolen. Ik heb hen niet geleid.” Toch doen de stoere foto’s op sociale media, waarop hij poseert met een dood lichaam, anders vermoeden.

Gesponsorde artikelen