Belgische kerncentrales gaan dicht maar de Nederlanders hebben er steeds meer vertrouwen in

Belgische kerncentrales gaan dicht maar de Nederlanders hebben er steeds meer vertrouwen in

Nederlanders hebben er steeds meer vertrouwen in dat kerncentrales best veilig zijn en een goede manier om de klimaatopwarming tegen te gaan. Tegelijk gaan de Belgische kerncentrales dicht, terwijl de Nederlanders er schijnbaar meer willen. Maar hoe ziet het er nu uit voor de Belgische kerncentrales?

Er woedt een discussie in Nederland. Nadat Arjen Lubach, presentator van de talkshow ‘Zondag met Lubach’ een item van 20 minuten wijdde aan de voordelen van kernenergie, stellen de Nederlanders zich opnieuw de vraag of kernenergie een goed idee is. Kort samengevat stelt Lubach dat kernenergie schoon is en dat kernafval (het gevaarlijke stuk) wel netjes kan opgeborgen worden.

Promt suggereerden enkele politici, zoals VVD-er Klaas Dijkhoff, dat er nood was aan nieuwe kerncentrales. En Dijkhoff wordt door centrum-rechts gesteund, zijj het hier en daar met wat tegenwind.

De discussie was wel voldoende voor de bekende Nederlandse opiniepeiler Maurice De Hond om een peiling te organiseren. Wat blijkt? De Nederlanders zijn er best wel voor te vinden om nog een paar kerncentrales bij te plaatsen én ze denken ook dat kerncentrales best veilig zijn.

Hier kan je Lubachs argumentatie vinden

Volgens cijfers van AD, die zich dus baseren op de peiling van De Hond, is 46 procent van de Nederlanders te vinden voor nieuwe kerncentrales. 40% is tegenstander, 14% heeft er geen mening over. Opvallend: 56% van de Nederlanders denkt, volgens de peiling, dat kerncentrales veilig zijn, 34% denkt van niet. Ten opzichte van 2006 wil dat zeggen dat zes procent meer Nederlanders voorstander zijn.

Kerncentrales in België

En in België? Cijfers over hoe veel mensen pro en contra onze kerncentrales zijn, vinden we niet. Maar dat de kerncentrales in België dichtgaan, daar lijkt wel consensus over te bestaan. ’t Is te zeggen: die discussie ligt zeer moeilijk. N-VA wil de kerncentrales langer openhouden, maar voerde pittige discussies daarover op federaal niveau.

Toen bleek dat er geen animo te vinden was bij de regeringspartners, integendeel zelfs, begroef N-VA de nucleaire strijdbijl uit strategische overwegingen. Dat wil zeggen dat er in België tegen 2025 zeven kerncentrales zullen sluiten. De eerste is Doel 3, in 2022. Tihange 4 sluit in 2023. De vraag die tijdens de regeringsdiscussies over energie werd gesteld: hoe zullen we die energie vervangen? Volgens Michel ligt de oplossing bij hernieuwbare energiebronnen, maar is dat ook betaalbaar?

De N-VA heeft gelijk over kerncentrales. Maar …

Het probleem met kernenergie

Het probleem met kernenergie zit ‘m dus, zoals Lubach zelf ook zegt, in het kernafval. Bij het splijten van uranium komt energie vrij, maar ook afvalstoffen en die zijn extreem toxisch. De enige oplossing die we hebben voor dat afval, momenteel, is die veilig op te bergen. Na enkele duizenden jaren wordt het dan vanzelf veilig. Uiteraard zou een lek wél een probleem kunnen zijn voor de bevolking, zeker in verhouding tot bijvoorbeeld zonnepanelen. Of we tegen 2025 ook al onze energie kunnen vervangen, door in te zetten op pakweg windenergie, blijft de vraag voor Michel én voor N-VA.

iStock

Gesponsorde artikelen