Belgische onderzoekers ontdekken een darmbacterie die overgewicht stopt en ons beschermt tegen diabetes

Een grote doorbraak in het onderzoek naar overgewicht en diabetes, en die komt uit België. Aan de UCL, Université Catholique de Louvain, is een darmbacterie ontdekt die killers zoals overgewicht en diabetes kan tegengaan. De professor die het onderzoek leidde, Patrice Cani, wordt meteen als een toekomstige Nobelprijswinnaar genoemd.

De bacterie heet Akkermansia, en tests op dieren toonden al het gunstige effect aan. De onderzoekers zijn er echter van overtuigd dat nu zal blijken dat ze ook mensen met obesitas en diabetes kan helpen. Het onderzoek staat vandaag te lezen in Nature Medicine, een heel prestigieus wetenschappelijk magazine.

Wat doet de bacterie dan precies? Zo’n 3 tot 5 procent van de bacteriën in het menselijk darmstelsel zijn van de soort Akkermansia muciniphila. Ze zit in de slijmlaag van de darmen en vormt zo een bescherming tegen indringers. Bij obesitas zou de bacterie nu blijkbaar ook een helende werking op de ontregelde stofwisseling hebben. Volgens de studie kunnen we de bacterie daarom inzetten bij de behandeling van obesitas. Dit onderdeel werd dus al succesvol getest op knaagdieren.

Over paar jaar medicijn?

Wat ook opvalt is dat de bewuste bacterie vrij talrijk is bij mensen die geen overgewicht hebben, en veel minder bij mensen met ontstekingen of obesitas. Wanneer de onderzoekers de bacterie toedienden bij dieren, hebben ze ook gemerkt dat het gehalte endocannabinoïden toenam, en dat moet het glucosegehalte in het bloed onder controle houden.

Als nu blijkt dat de bacterie bij mensen hetzelfde effect heeft – iets wat we tegen eind volgend jaar zouden weten – kan de productie van een medicijn beginnen. Maar dan zal het nog wel enkele jaren duren vooraleer die medicatie op de markt komt. Ruim één Belg op drie lijdt aan overgewicht, en bijna één op vijf is obees. Tegen 2030 zou volgens de christelijke mutualiteit ongeveer één miljoen Belgen suikerziekte hebben.

Meer
Lees meer...