Belgische politiebaas ligt in poleposition om eerste vrouwelijke directeur van Europol te worden

Belgische politiebaas ligt in poleposition om eerste vrouwelijke directeur van Europol te worden

Er zit mogelijks een mooie promotie aan te komen voor Catherine De Bolle, de commissaris-generaal van de Belgische federale politie. De 47-jarige Belgische is namelijk een van de laatste drie kandidaten om de nieuwe directeur te worden van Europol, het samenwerkingsverband van politiediensten binnen de EU. Volgens VRT is De Bolle favoriet voor de functie, al volgt de beslissing maar begin december.

Catherine De Bolle is bezig aan een blitzcarrière. In 2011 was ze nog korpschef van de politiezone Ninove, maar een jaar later volgde ze de ontslagnemende Fernand Koekelberg op als baas van de Belgische federale politie.

Dat mandaat werd begin dit jaar voor nog eens vijf jaar verlengd, maar de kans lijkt groot dat De Bolle eerder weg zal gaan. Volgens de Tsjechische media is zij namelijk een van de drie kandidaten die geslaagd zijn op het examen van de Europese politieorganisatie Europol. Die zijn op zoek naar een opvolger van de huidige directeur, de Brit Rob Wainwright, van wie het mandaat afloopt in januari 2018.

Meest geschikte kandidaat

Haar tegenstanders zijn twee adjunct-directeurs van Europol. Het gaat om de Tsjech Oldřich Martinů (52), verantwoordelijke voor het overheidsdepartement, en de Nederlander Wil van Gemert (57), verantwoordelijk voor het operationeel departement. Volgens VRT ziet de jury De Bolle als de meest geschikte kandidaat.

Catherine De Bolle is sinds 2015 ook Europees vertegenwoordiger binnen Europol. Als ze verkozen wordt, is ze de eerste vrouwelijke directeur van Europol. Die beslissing wordt begin december genomen door de Europese ministers van Binnenlandse Zaken. Zij zijn niet verplicht om rekening te houden met de mening van de jury. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) begin vorige maand al te lobbyen voor De Bolle.

Wat is Europol?

Het doel van Europol is om de samenwerking tussen de politiediensten van de lidstaten van de Europese Unie te verbeteren. Ze zijn volledig operationeel sinds 1999 en houden zich bezig met georganiseerde criminaliteit. Het laatste jaar is Europol steeds belangrijker geworden bij de bestrijding van terrorisme.

Gesponsorde artikelen