Belgische rapper Safi kondigt depressie moedig aan via Facebook om taboe te doorbreken

Fans van de Belgische rapper Safi, die je vooral kent van het duo Safi & Spreej, kunnen vandaag een moedige boodschap op zijn Facebook-pagina lezen. Hij maakt er immers bekend dat hij aan een depressie lijdt en besloten heeft om hulp te zoeken. Met de boodschap hoopt hij het taboe te doorbreken en vooroordelen uit de wereld te helpen. Toch zullen we hem deze zomer nog op een aantal festivals zien.

Het is al een tijdje Safi zonder Spreej, en daar stellen heel veel fans zich vragen bij. Safi begint zijn boodschap dan ook door daar even dieper op in te gaan. “Onze samenwerking is ook voor mij even plots als onverwacht gestopt”, schrijft hij. Tussen de twee is tijdens hun muzikale project een vriendschap gegroeid, maar nu hebben ze elkaar al een jaar niet meer gezien, stelt hij nog. Dat is niet de enige oorzaak van zijn depressie, “maar het speelt wel mee”. Safi werd plots gedwongen om zijn carrière solo verder te zetten en de prestatiedruk begon loodzwaar op hem te wegen.

Psychiatrie

“Ik heb een EP klaar die normaal vorige maand uitkwam, maar mijn toestand liet het niet toe om de noodzakelijke energie in de lancering van mijn eerste soloproject te steken.” Een andere oorzaak voor z’n depressie zou een stoornis zijn waar hij van kindsbeen aan lijdt: het syndroom van Asperger. “Mijn brein werkt als een computer waar ik steeds meer bestanden op zet zonder oude bestanden in de prullenbak te gooien. Wat gebeurt op de duur? De schijf geraakt vol en crasht. Dat is nu gebeurd en ik besloot om hulp te zoeken.”

Meer zelfs, Safi koos ervoor om enkele weken in de psychiatrie door te brengen, zodat hij even alles kon loslaten. Een moedige keuze waar hij geen spijt van heeft. Intussen is hij dus weer thuis, maar hij moet de focus wel nog een tijdje op zichzelf leggen. Hij bedankt zijn fans die zijn revalidatie hebben versneld. En hij heeft ook goed nieuws, want de beloofde single zal er nu toch aankomen, op 23 juni. En intussen blijft hij schrijven en ook optreden. Zo zal hij op een aantal festivals staan. Over twee weken staat hij al op het programma van het Summerfestival in Antwerpen.

Lees hieronder de volledige boodschap van Safi:

YouTube
Meer
Lees meer...