Belgische subsidies aan gascentrales krijgen groen licht van Europa: is einde van de kerncentrales in zicht?

De Europese Commissie heeft het Belgische plan voor subsidies aan alternatieven voor kernenergie goedgekeurd, bevestigt federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Daaronder vallen ook gascentrales, hoewel die CO2 uitstoten en kerncentrales niet.

Volgens de wet op de kernuitstap moeten de Belgische kerncentrales (Doel en Tihange) in 2025 sluiten. Om stroomtekorten te vermijden, wil de federale staat via subsidies investeerders aantrekken in alternatieve stroomcapaciteit, via het zogeheten capaciteitsremuneratiemechanisme (CRM).

Dat CRM-plan is zopas goedgekeurd door Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. “We hebben onze goedkeuring gehecht aan een goed ontworpen capaciteitsmechanisme dat zal bijdragen een het verzekeren van de elektriciteitsbevoorrading in België”, zegt ze in een mededeling. “De zekerheid wordt geboden dat de mogelijke verstoringen van de markt tot een minimum beperkt worden.”

Controverse rond aardgas

De subsidies zullen toegekend worden op basis van een veiling, waar ook aardgascentrales aan mee kunnen doen. Nochtans is aardgas een fossiele brandstof die broeikasgassen veroorzaakt. België gaat duurzaamheidsvereisten koppelen aan de veiling, waardoor de gascentrales klimaatneutraliteit moeten garanderen. Volgens Vestager strookt het Belgische plan daardoor met de Europese Green Deal.

Volgens Van der Straeten is dankzij de goedkeuring de weg naar 100 procent hernieuwbare energie – en dus het einde van kernenergie in België – ingezet en de veiligheid van de bevoorrading gegarandeerd.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) kwam snel met een reactie. Volgens haar houdt het geen steek om gascentrales te subsidiëren.

Lees ook: Kernuitstap bij rentree regering De Croo plots weer fors op agenda

Meer
Lees meer...