Ben Affleck schrijft en regisseert zoveelste Batman-film: moet dit nu echt?

Ben Affleck schrijft en regisseert zoveelste Batman-film: moet dit nu echt?

Toen bekend werd dat Ben Affleck Batman zou spelen in de Batman v Superman-film Dawn Of Justice werd er een online petitie gestart tegen Affleck, maar de acteur zelf lijkt zich toch comfortabel te voelen in zijn nieuwe kostuum. Naar verluidt zou hij werken aan een nieuwe film over de vleermuizensuperheld. 

We stellen ons vragen bij alweer een Batman-film en bij de noodzaak ervan na de trilogie die Christopher Nolan al met succes aan de superheld wijdde. Nolan wist critici en publiek te verzoenen door zijn intelligente trilogie Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008) en The Dark Knight Rises (2012). Na drie films had Nolan er genoeg van en het leek alsof hiermee het laatste woord rond Batman gezegd was. Er waren tenslotte ook al de twee films van Tim Burton geweest (1989 en 1992) én de misbaksels van Joël Schumacher (1995 en 1997). Na de trilogie van Nolan – die dus al eens al het voorgaande moest doen vergeten – leek het filmhoofdstuk Batman in schoonheid afgesloten en zou de figuur in vrede kunnen rusten.

Moet dit nu echt?

Maar dat was buiten Warner Bros. Pictures gerekend en buiten Zach Snyder die nu is aangetrokken als regisseur van Batman v Superman: Dawn Of Justice. Een eerste trailer voor deze in 2016 verwachte film (23 maart 2016 in de Belgische zalen) is er al en opnieuw overvalt ons de vraag: moet dit nu echt? Het feit dat deze film ook wordt aangekondigd als een vervolg op Superman-film Man Of Steel doet ons onze verwachtingen temperen, want die was nu niet bepaald indrukwekkend te noemen.

En nog is het niet gedaan, want na Dawn Of Justice is het de beurt aan Justice League, het superheldenteam van DC Comics of dus een beetje hun tegenhanger van The Avengers van Marvel. Voor deze film (gepland in 2017) zijn al Ben Affleck als Batman aangekondigd en Henry Cavill als Superman, maar ook Aquaman en Wonder Woman zullen van de partij zijn.

“Goed ingelichte bronnen”

En dan zou er dus eindelijk die eigen Batman-film van Affleck komen, tenminste dat meldt de Amerikaanse filmsite Deadline op basis van “goed ingelichte bronnen”. Ben Affleck zou zelf het script schrijven (samen met DC Comics-schrijver Geoff Johns), de hoofdrol spelen én de regie voor eigen rekening nemen.

Dat Ben Affleck kan regisseren weten we ondertussen allemaal, want met Gone Baby Gone, The Town en Argo zat hij in stijgende lijn wat betreft appreciatie van de critici. Voor Argo was Affleck in 2013 zelfs de grote winnaar op de Oscars met onder andere de prijs voor Beste Film.

In november begint Affleck te werken aan de opnames van zijn nieuwe film als regisseur. Live By Night wordteen misdaaddrama gesitueerd in de periode van de Drooglegging in de Verenigde Staten, de periode in de jaren 20 waarin de productie en verkoop van alcohol in de Verenigde Staten volledig verboden was. De film is gebaseerd op een roman van Dennis Lehane en dat is een klinkende naam onder filmkenners, want ook films als Shutter Island, Gone Baby Gone, Mystic River én Michael R. Roskam zijn The Drop zijn het gevolg van een verhaal van Lehane.

Pas als deze opnames erop zitten kunnen de opnames voor de voorlopig nog titelloze Batman-film beginnen.

Het blijft een rare zet, want een vergelijking met de onklopbaar geachte Nolan-films komen er toch sowieso en tot voor kort werd Affleck achtervolgd door zijn superheldenverleden als Daredevil (2003), een film die, ook volgens de acteur zelf, als een grote mislukking beschouwd mag worden.

Het was net door verhalen als Gone Baby Gone en Argo dat er nu wordt uitgekeken naar Live By Night en dat Affleck komaf kon maken met zijn verleden Daredevil. Er wordt dan ook sceptisch uitgekeken naar Affleck als Batman en een eigen Batman-film en een langdurige verbintenis aan de figuur Batman lijkt dan ook op dit moment van zijn carrière een hele vreemde zet voor Affleck.

Gesponsorde artikelen