Ben jij de oudste? Dan krijg jij (volgens de wetenschap) de beste jobs van je broers en zussen

De oudste van de hoop zijn, dat brengt tamelijk wat voordelen mee op sociaal en professioneel vlak, zo blijkt. Volgens een recente Duitse studie doet je geboorterang echt wel wat met je persoonlijkheid en dus je potentieel om een kaderfunctie of raad van bestuurszetel te pakken te krijgen. Je kan nu al niet meer wachten om dat aan de jongste te vertellen, toch? 

De kleinste, da’s de chouchou, de favoriet en het verwende nest, of dat is toch wat je altijd gehoord hebt. Maar de oudste van de hoop zijn geeft je zeker ook een pak voordelen waar je waarschijnlijk nog niet bij hebt stilgestaan.

Een recente studie van het Institute of Labour Economics in Bonn, Duitsland, met als titel “Geboren om te leiden? Het effect van geboorterang op non-cognitieve vaardigheden”, heeft enkele interessante linkjes gevonden tussen ’t feit of je de jongste, de oudste, de middelste of de jongste bent, en je persoonlijkheid.

De onderzoekers baseerden zich op de geboortegegevens en de informatie die beschikbaar was over de werkende populatie in Zweden. Mannen die de oudste waren thuis, hebben blijkbaar 24% meer kans om een functie uit te oefenen waar ze grotere verantwoordelijkheden hebben, zoals manager of directeur, dan hun jongere broers. Het verschil met de oudste is zo’n 28% procent, vrij gigantisch dus. Zij zijn dan weer meer geneigd om zelfstandig te worden.

Gewetensvoller, open, extravert en verantwoordelijker

Hoe leg je zo’n fenomeen uit? De onderzoekers constateerden dat de eerstgeboren jongens over het algemeen emotioneel stabieler, opener, gewetensvoller, vastberadener, extraverter en capabeler zijn om verantwoordelijkheid uit te oefnen dan hun kleinere broertjes.

De reden voor dat verschil? Volgens de Duitse wetenschappers ligt die bij de ouders. Van een echt oorzakelijk verband kunnen de researchers vooralsnog niet spreken, maar er blijkt wel een belangrijke correlatie te zijn tussen omgeving en leiderschapscapaciteit. Dat klinkt logisch en, zo blijkt, ouders zouden gewoon minder investeren in de opleiding van de jongste. De oudste krijgt meer aandacht tijdens huistaken, bijvoorbeeld en ze zijn sneller geneigd om te lezen dan om bijvoorbeeld tv te kijken. Het zou natuurlijk ook gewoon om een maatschappelijk fenomeen kunnen gaan, waarbij de nieuwe generatie gewoon meer tv kijkt dan de vorige.

In elk geval heb je nu weer een antwoord voor tijdens de eerste ruzie op het volgende familiefeest.

Meer
Lees meer...