Ben jij een fervente bingewatcher? Dan hebben onderzoekers slecht nieuws voor jouw gezondheid! 

Er bestaat dus wel een verschil tussen gewoon tv kijken en urenlang naar eenzelfde serie kijken (=bingewatchen). Volgens een onderzoek aan KU Leuven is dat tweede een boosdoener, want bingewatchen schaadt je nachtrust. Als je echt niet anders kan dan je lievelingsserie op tijd af te zetten, is er nog steeds een andere oplossing …

Uit een onderzoek aan KU Leuven blijkt dat bingewatchen een slechte invloed heeft op je nachtrust. Als je regelmatig bingewatcht, slaap je slechter. “De grootste boosdoener is de mentale opwinding die series als ‘Breaking Bad’ of ‘Game of Thrones’ teweegbrengen”, luidt het in het onderzoek.

Voor het onderzoek hebben Liese Exelmans, doctoraatstudent aan KU Leuven, en haar promotor Jan Van den Bulck, de invloed van bingewatchen op de nachtrust onderzocht. Hiervoor hebben ze 423 jongeren tussen 18 en 25 jaar ondervraagd.

Populair

Bingewatchen gaat hand in hand met de toenemende populariteit van streamingsites en het succes van langlopende tv-series. Het onderzoek toonde aan dat bingewatchen of meerdere afleveringen in één keer bekijken, erg populair is bij jongeren. Volgens het onderzoek zou zo’n 80 procent van de jongeren bingewatchen. Meer dan 25 procent doet dat enkele keren per maand en meer dan 20 procent doet dat zelfs meerdere keren per week.

Slaapduur is niet het probleem

Volgens communicatiewetenschapper Liese Exelmans ligt het probleem niet bij de slaapduur. “Het merendeel van de ondervraagden slaapt bijna acht uur per nacht. De kwaliteit van de nachtrust is wél beduidend slechter. Wie regelmatig bingewatcht, kan bijvoorbeeld moeilijker de slaap vatten.” Volgens Exelmans komen vermoeidheid en zelfs slapeloosheid voor bij sommige bingewatchers.

Opwindende series

Je slaapkwaliteit verslechtert door bingewatchen, maar eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat die verschijnselen niet voorkomen als je gewoon tv kijkt. De onderzoekers denken dat het ligt aan de manier waarop hedendaagse fictie wordt gemaakt en hoe wij als kijkers het beleven.

Volgens professor Jan Van den Bulck creëren populaire series een grote betrokkenheid. “Omdat je meerdere seizoenen meeleeft met personages, ken je hen door en door, ontstaat er een band en ben je voortdurend benieuwd naar wat hen verder zal overkomen.” Daarnaast eindigen afleveringen vaak met cliffhangers waardoor je wil blijven kijken en later gaat slapen.

Ontspannen

Een avondje voor de tv hangen, is niet hetzelfde als bingewatchen. Eens je enkele uren hebt gebingewatcht, spookt er heel wat door je hoofd. Volgens het onderzoek is mentale opwinding de grootste oorzaak van slaapproblemen. “Omdat je na het bingewatchen nog te veel bezig bent met de verhaallijnen en personages, slaap je vermoedelijk minder makkelijk in”, zeggen Exelmans en Van den Bulck.

Volgens de onderzoekers zouden mensen na zo’n seriemarathon even moeten rusten en ontspannen. “Zelfs een half uurtje gewoon tv-kijken kan helpen. Maar minder bingewatchen is natuurlijk de meest efficiënte oplossing.”

Meer
Lees meer...