Ben jij ook zo’n stresskip? Hier zijn 9 handige tips om kalm te blijven en je zelfvertrouwen een boost te geven

Als van jongs af aan maak je het mee. Een toneeltje voor de klas? Bam, een vuurrood hoofd. Een presentatie geven op de middelbare school? Hupsa, je begint onmiddellijk te ratelen. Een conflict op het werk of een meeting met de baas? Yep, jouw hart gaat als een gek tekeer. Het is duidelijk: jij ben een stresskip! En je bent zeker niet alleen. Maar wil je van die knikkende knieën af? Check dan zeker deze 9 tips die je zelfvertrouwen een stevige boost zullen geven:

1. Powerposes for the win

lumobodytech

Power-watte? Powerposes zijn houdingen die je, vlak voor een gesprek, kan aannemen waardoor je ‘power‘ uitstraalt. Zo kan je je rug rechten en je handen in je zij zetten. Je voelt je direct een stuk machtiger. Vergeet natuurlijk niet om ook rustig in- en uit- te ademen. Komaan, haal de Beyoncé of Barak Obama in jou naar boven!

2. Neem ook tijdens het gesprek je machtigste houding aan

Pandawhale

Ook tijdens het gesprek kan een powerpose wonderen doen. Zet misschien niet de hele tijd je handen in je zij, maar zorg er eerder voor dat je je schouders naar achter trekt. Zo kom je heel zelfzeker over. Het is in ieder geval iets anders dan ineengedoken tegenover je gesprekspartner of publiek staan of zitten.

3. Sta of zit niet zo te wiebelen

the homeplanet

Yep, iedereen die zenuwachtig is, begint al eens te wiebelen op zijn/haar stoel of stressy van zijn/haar ene been op het andere te springen. Je hebt het misschien niet onmiddellijk in de gaten, maar daardoor leid je je gesprekspartner ontzettend hard af. Stilstaan of -zitten is dus de boodschap.

4. Wandel niet rond als een stresskip zonder kop

Tumblr

Sommige mensen doen het automatisch: rondwandelen als ze presenteren. Dat mag zeker, maar neem grote en trage passen in plaats van rond te lopen als een kip zonder kop.

5. Word geen mimespeler

The Gloss

Tijdens een presentatie of onderhandeling mag je zeker je handen gebruiken om je woorden kracht bij te zetten. Maar overdrijf niet, want anders ga je al snel op een mimespeler lijken. En dan kan het zijn dat je gesprekspartner of publiek niet echt meer naar je luistert, maar eerder je bewegingen probeert te ontcijferen.

6. Weg met die irritante zenuwtrekjes

popsugar assets

Zenuwtrekjes. Elke stresskip heeft ze. De ene prutst de hele tijd aan zijn/haar mouwen, terwijl de andere niet van zijn/haar haar kan afblijven. Anderen spelen dan weer constant met hun balpen of knipperen de hele tijd met hun ogen. Jij weet ongetwijfeld wat jouw trekje is. Ook al doe je dat trekje onbewust, probeer het onder controle te krijgen.

7. Laat je stem maar eens goed horen …

Photobucket

Probeer altijd luid genoeg te praten. Zeker wanneer je voor een grote groep spreekt, is het belangrijk dat ook de mensen op de achterste rij je goed verstaan. Extra tip: praat niet te snel. Het is eigen aan stresskippen dat ze er zo snel mogelijk vanaf willen zijn, maar door rustig te spreken kom je heel zelfzeker over. Doen!

8. … maar wees ook niet bang voor ‘De Stilte’

cloudfront

Gênante stiltes. Ze zijn de ergste nachtmerrie van elke stresskip. Toch is het belangrijk om tijdens je presentatie of gesprek af en toe een pauze in te lassen. Zo geef je je gesprekspartner de kans om al wat je net verteld hebt goed te laten doordringen. En dat is wat je wilt bereiken, toch?

9. Keep your eyes on the prize

Giphy

Oogcontact is superbelangrijk! We know, je gesprekspartner of publiek recht aankijken is zowat het engste dat er is. Maar geloof ons, jouw zelfvertrouwen zal er flink op vooruit gaan. Dus stop met naar de grond, het plafond of je blaadje papier te kijken! Maar let wel op dat je niet begint te staren. Het laatste dat je wilt is overkomen als een creep, right?

Ziezo, met deze tips word jij de nieuwe Beyoncé of Barak Obama! Wil je graag nog wat meer advies? Neem dan een kijkje op de website van VDAB en geef jouw zelfvertrouwen een extra boost. Yes, you can!

Tumblr
Meer
Lees meer...