Ben Weyts botst weeral met federaal minister van Mobiliteit over het theoretisch rijexamen. Rechters moeten nu beslissen

Ben Weyts botst weeral met federaal minister van Mobiliteit over het theoretisch rijexamen. Rechters moeten nu beslissen

Het nieuwe rijexamen blijft voor beroering zorgen… én extra stress. Want vanaf 1 oktober moeten ouders die hun kind willen leren rijden, eerst zélf een korte opleiding volgen. Zo niet wordt er geen voorlopig rijbewijs verschaft. Zo simpel is het voor Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Maar niet voor zijn federale ambtsgenoot Bellot (MR) die naar de Raad van State trekt. 

Het was de federale minister voor Mobliteit, François Bellot, die de bal deed rollen. Bellot is bang dat een Brusselse student die in de hoofdstad z’n voorlopig rijbewijs haalt, eigenlijk de facto een papiertje krijgt dat niet geldig zou kunnen zijn in Vlaanderen. Want in Vlaanderen gelden binnenkort andere regels. Zo moeten vrije begeleiders, zoals vaders of moeders, van toekomstige chauffeurs een korte theoriecursus volgen. Enkel dan, én met een geslaagd attest van de begeleider, kunnen ze aan de loket van de gemeente hun voorlopig rijbewijs krijgen.

Maar dat is volgens Bellot federale materie, geen Vlaamse, en dus mocht Weyts die beslissing helemaal niet nemen. Bellot stapte daarom naar de Raad Van State. “Met de rijopleiding doet Vlaanderen wat het wil”, zegt het kabinet van Bellot aan De Standaard. “Maar Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts raakt ook aan het voorlopig rijbewijs. Dat is federale materie.”

“Dit lijkt wel Absurdistan”

Nog volgens De Standaard denkt Weyts volledig in zijn recht te staan. De zesde staatshervorming zou hem gelijk geven, reageert hij. “Dit lijkt wel Absurdistan. Wat heeft de bevolking hier aan? Waarom heeft de partij van minister Bellot de zesde staatshervorming goedgekeurd als ze nu telkens naar de Raad van State stapt als ik gebruik maak van bevoegdheden die mij daarin zijn toegewezen? Vanuit Vlaanderen proberen we de rijopleiding te moderniseren, maar het federale niveau doet niets anders dan ons stokken in de wielen steken.”

In een vergelijkbare kwestie gaf de Raad van State Weyts vorig jaar nog ongelijk. Toen ging het over een wachttijd van drie jaar voor wie z’n voorlopig rijbewijs laat vervallen.

Gesponsorde artikelen