Ben Weyts: “Hopelijk na de paasvakantie speekseltesten om onderwijs nog veiliger te maken”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil na de paasvakantie massaal inzetten op speekseltesten op scholen. Als de coronacijfers gunstig evolueren kunnen dan namelijk alle leerlingen uit het lager en middelbaar onderwijs opnieuw naar school. En om dat contactonderwijs zo veilig mogelijk te maken, is het volgens Weyts belangrijk dat er veel getest wordt.

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land besliste gisteren dat alle leerlingen uit het secundair onderwijs na de paasvakantie opnieuw voltijds naar school kunnen. De enige voorwaarde is dat de coronacijfers de komende weken gunstig evolueren.

“Onderwijs nog veiliger”

Om die terugkeer zo veilig mogelijk te laten verlopen, wil Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) massaal inzetten op testen. Volgende week start een proefproject in 10 scholen in 3 regio’s. Daar zullen leerkrachten elke week bij zichzelf een speekseltest afnemen.

“Dat is vooral vanuit preventief oogpunt interessant, om ons onderwijs nog veiliger te maken en onze leerkrachten te beschermen”, vertelde Weyts in De Ochtend op Radio 1. Hij hoopt dat het proefproject succesvol is en dat de speekseltesten in alle scholen kunnen ingezet worden.

Logistieke uitdaging

Hoe dat er in de praktijk zal uitzien en waar de speekseltesten vandaan zullen komen, is momenteel nog niet duidelijk. “Het grootste probleem daar is de logistieke operatie”, legt Ben Weyts uit.

“Nu met 3 proefregio’s is dat haalbaar. Maar wanneer je spreekt over 4.000 Vlaamse scholen – 200.000 leerkrachten – waar overal eenmaal per week speekseltesten moeten worden geleverd, is dat minder makkelijk.”

Speekseltesten

In tegenstelling tot de welbekende PCR-testen (waarbij het nodige materiaal verzameld wordt via een teststaafje in je neus), zijn speekseltesten heel eenvoudig af te nemen. Je doet dat zelfs helemaal zelf. Het enige dat je moet doen is in een zogenaamde recipiënt spuwen.

Meer
Lees meer...